El còmic Bill Cosby, icona de la cultura popular d'EUA, va ser declarat aquest dijous culpable per tres delictes d'agressió sexual en el cas de la canadenca Andrea Constand, per uns fets de l'any 2004.

El jurat va declarar a Cosby culpable dels tres càrrecs d'agressió sexual, que impliquen cadascun d'ells una pena màxima de 10 anys de presó i una multa de 25.000 dòlars.

El litigi, celebrat en Norristown, als afores de Filadèlfia, es va centrar en Andrea Constand, qui assegura que una nit a principis de 2004 Cosby la va convidar a la seva mansió de Cheltenham (Pennsilvània) i li va donar unes pastilles que la van marejar, li van ennuvolar la vista i van permetre a l'artista abusar d'ella.

"S'ha fet justícia !", va exclamar Gloria Allred, advocada de la defensa, a les portes del tribunal minuts després conèixer-se el veredicte.

Els delictes dels quals va ser trobat culpable són penetració sense consentiment, penetració mentre s'està inconscient i penetració després del subministrament d'un estupefaent.

La defensa de Cosby, de 80 anys, va sostenir en el judici que la relació amb Constand va ser consentida i va assegurar que el comediant usava drogues per atreure a les dones, però mai com a eina per incapacitar-les.

La víctima, de 45 anys, era llavors l'entrenadora de bàsquet de l'equip femení de la Universitat de Tremp (Filadèlfia), on l'actor i productor va estudiar i de la qual era un important donant.

Es tracta del segon judici que enfronta Cosby per acusacions d'agressió sexual, després que el celebrat el passat any fos declarat nul, davant la incapacitat del jurat de prendre una decisió sobre aquest tema.