Les parets de la Galeria Lola Ventós de Figueres s´il·luminen amb la riquesa del paisatge, de la cultura, les relacions humanes que defineixen el país més minúscul de l´Àfrica, Gàmbia. S´hi exposen 25 imatges en blanc i negre del fotògraf Xavi Toral, que a principis d´aquest any va viatjar per primer cop al continent africà i que ara acaba de presentar l´entitat figuerenca de nova creació Firefly´s for Africa, amb la qual pretén il·luminar la vida d´un racó del continent africà. La generositat de la gent, la seva hospitalitat, la seva cultura van deixar empremta en Toral, que s´emociona en recordar el somriure i l´amor que transmet la gent d´allà, i especialment els nens. "És per ells que haig de tornar-hi", assegura. Després d´estar una setmana convivint amb aquella comunitat i detectar les seves mancances, "vam veure la necessitat de crear una ONG que pugui actuar sobre la deficiència energètica de la població a causa de la inexistència d´electricitat".

Millorar la salut i l´educació

L´ONG ha estat creada per l´equip de persones liderat per Toral i Josep Taberner, que van viatjar plegats al Senegal i Gàmbia. Una de cada cinc persones al món no té accés a la xarxa elèctrica a casa seva. Entre aquestes persones mancades de xarxa elèctrica hi ha milers d´estudiants, molts d´ells nens, així com mestresses de casa que han d´interrompre la seva tasca arribada la nit perquè es queden a les fosques i l´única opció són els llums casolans de querosè que atempten contra la salut pels gasos que emanen i perquè són un problema de seguretat, ja que solen provocar múltiples accidents a les llars. Al mateix temps que són un problema econòmic, ja que poden consumir el 30% dels ingressos de les famílies més pobres. Firefly´s for Africa ja ha pressupostat el seu primer projecte en 8.500 euros amb la intenció d´il·luminar les 54 cases del poblat de Kekuta Kunda, a través de kits d´il·luminació fotovoltaica, per estendre´s més tard a la província anomenada North Bank Division i situada a l´interior de Gàmbia.

Els destinataris finals del projecte seran les famílies i especialment els nens i les dones de la comunitat de North Bank Division situada a l´interior de Gàmbia. El col·lectiu femení és el principal perjudicat per la falta de llum, ja que és el responsable de dur a terme les tasques quotidianes de cuinar. Els menors d´edat també són destinataris de la feina feta perquè quan surten de l´escola i fan llargs trajectes per arribar a casa disposen de poques hores de llum i això fa que no puguin estudiar quan es pon el sol. Un cop cobertes les necessitats de les famílies d´aquesta localitat, l´ONG vol seguir treballant per dispensaris, escoles, llocs de culte i punts de trobada social d´altres comunitats de la comarca.

Crida a nous col·laboradors

La primera intervenció de l´entitat a Gàmbia tindrà lloc a mitjans de febrer de l´any que ve. Xavi Toral i Josep Taberner seran els encarregats de viatjar in situ a la comunitat per fer arribar els kits de llum fotovoltaica, una seixantena, "que serviran per il·luminar fins a tres estances un màxim de cinc hores", ha explicat Toral. Per finançar el projecte disposen d´una donació de la Fundació Bofill i de l´Ajuntament de Santa Coloma de Farners. Josep Taberner, tresorer de la nova entitat, fa deu anys que col·labora amb l´ONG Santa Coloma per Kekuta-Kunda, que a principis d´aquest any va enviar una ambulància a aquesta població de Gàmbia juntament amb 140 llits per a l´hospital, amb el suport d´empreses, com ara la Clínica Bofill o l´hotel balneari Termes Orion, així com l´Ajuntament de Santa Coloma de Farners. Aquest últim ha aportat també 16.000 euros per a la construcció d´un pou a la zona. Kekuta-Kunda és la capital i hi viuen més de 11.000 persones repartits també en pobles petits del voltant. El president de l´ONG Santa Coloma per Kekuta-Kunda, Seikou Jammeh, fa 35 anys que viu a Catalunya i va fer de guia a Xavi Toral i Josep Taberner aprofitant que hi van viatjar a principis de l´any passat, facilitant els contactes amb el Govern del país, que ha desembocat en la constitució de la nova entitat figuerenca.

Xavi Toral: «L´entitat pretén ajudar amb molt poc moltes persones

Firefly´s For Africa té com a objectiu principal ajudar a través de la dotació lumínica al procés de lluita contra la pobresa i alhora frenar l´èxode rural cap a les ciutats d´una de les comunitats gambianes més desafavorides.

Tot parteix d´un viatge a l´Àfrica a principis d´aquest any.

Realment ve d´abans, d´un viatge anterior que vaig fer juntament amb Josep Taberner al camp de refugiats d´Idomeni, on vaig poder compartir moments de vida amb persones que han fugit de la guerra i que ho han perdut tot, inclús la dignitat. Vaig relacionar aquest viatge amb l´èxode de la meva mare, que va ser dues vegades refugiada de guerra. Després d´aquesta experiència, vaig tenir l´oportunitat de viatjar a l´Àfrica a principis d´any.

Com va viure aquest primer contacte amb Gàmbia i el Senegal?

Vam conviure amb la gent d´un petit poblat, Kekuta-Kunda. Vam detectar les mancances d´aquesta comunitat, vam veure com el fet de no tenir llum els limitava la vida. Et remou la consciència estar amb qui té menys que tu, i tot i així, et dona lliçons de vida i et contagia de la seva felicitat. A la tornada vaig decidir amb ajut dels companys fundadors, crear l´ONG com un motor per fomentar la solidaritat i la cooperació. Amb molt poc es poden fer moltes coses per a aquestes persones. A principis de l´any que ve hi tornarem per portar una seixantena de kits d´il·luminació al poblat.

De quina manera vol recaptar ajudes i arribar a la gent?

Organitzarem xerrades i conferències per tal de difondre i ­conscienciar la gent sobre la problemàtica existent a la zona d´actuació. L´objectiu és captar l´interés de la gent i la participació dels ciutadans.