“Té molta energia i està plena de vida”, explica l’empresària rosinca Conxita Mach quan parla, emocionada, de la sardana Un doll de vida que el compositor Jaume Cristau ha compost per a ella i li ha regalat coincidint amb el 54 aniversari del seu casament. L’obra s’estrenarà el dia 21 d’octubre per les festes de Sant Martirià de Banyoles i serà interpretada per La Principal de la Bisbal. Conxita Mach és filla de Banyoles, “em fa especial il·lusió que s’estreni en aquesta data assenyalada al poble on vaig néixer”, tot i que és a Roses, on ja fa 47 anys el seu primer negoci, que es va establir i viuen els seus fills i nets. “Aquesta sardana és un llegat que quedarà per a la meva família, els meus quatre fills i els meus nou nets”, assenyala il·lusionada aquesta dona enèrgica i vital, empresària, amant de la pintura, de la música i especialment de la sardana, des que tenia cinc anys, una passió que ha transmès als seus fills i nets.

Al llarg dels anys, Conxita Mach i el compositor Jaume Cristau han coincidit en aplecs i concerts. Arran d’una d’aquestes trobades, va néixer la idea de compondre aquesta sardana. “Un temps enrere vam tornar a coincidir a Figueres i vam conversar, al cap de dos dies ja havia compost la sardana que porta per títol Un doll de vida”, la qual, amb la seva melodia i els seus compassos, “fa un retrat amb el qual m’identifico completament”, destaca l’empresària que agraeix al compositor l’esforç per plasmar en aquesta partitura el seu tarannà, caràcter i temperament amb tant d’encert.

A banda d’estrenar-se oficialment a Banyoles el pròxim mes d’octubre, Jaume Cristau té intenció que, interpretada per La Principal d’Olot, pugui sentir-se a Figueres al llarg d’aquest estiu, comenta l’homenatjada, en una de les trobades sardanistes que organitza el Foment de la Sardana a la ciutat.

Tanmateix aquesta aventura musical i vital tindrà continuïtat més enllà, ja que quan el compositor Jaume Cristau tingui enllestides catorze sardanes noves, s’enregistraran conjuntament amb Un Doll de vida, a l’estudi de gravació Music Lan per fer-ne un DVD, que es posarà a la venda aproximadament a principi de l’any 2018.