Nombroses poblacions de la Costa Brava van celebrar ahir la festa de la Mare de Déu del Carme, la patrona dels mariners. L'Escala, Palamós, Llançà, Empuriabrava i l'Estartit van ser alguns dels pobles que van organitzar processons, que es van fer per terra i, per descomptat, per mar.

L'Escala va ser el poble més matiner de la Costa Brava. La celebració va començar a les onze del matí amb l'elaboració d'una catifa de sal que aquest any s'ha dedicat al 60è aniversari del personatge del «Capitán Trueno». Després, una processó d'embarcacions esportives i de pescadors engalanades van acompanyar la imatge des del port fins a la platja. Des d'allà, la comitiva va seguir amb una processó terrestre fins a l'església de Sant Pere -patró dels pescadors catalans- on es va fer una missa en honor a la verge. Com cada any, les celebracions van coincidir amb l'Homenatge a la Vellesa i van incloure un dinar de germanor, sardanes i un ball de fi de festa.

A Palamós la jornada va començar a les dotze del migdia amb una missa solemne a l'església de Santa Maria del Mar. La celebració va continuar amb una processó que va portar la verge fins al port pesquer, que va estar acompanyada dels geganters i grallers de Palamós i la cobla Baix Empordà. Allà la Verge del Carme es va situar en una barca per fer la processó marinera que va arribar fins a l'altura de Platja d'Aro (pel sud) i la Fosca i Castell (pel nord). Aquest any l'embarcació encarregada de transportar la imatge va ser La Puntaire (que es dedica a la pesca d'arrossegament) i que va encapçalar tot el seguici. El dia es va acabar amb un ball obert a tothom a càrrec de l'orquestra Dolce Vita.

A Llançà la festa també es va inaugurar a les dotze del migdia amb una tradicional missa en honor a la verge del Carme. Tot seguit hi va haver la processó marítima, que va estar acompanyada per la Xaranga Damm-er i on hi va haver el record als difunts dels treballadors de mar, llançant flors a l'aigua. A la tarda hi va haver una rua pel passeig Marítim, que també va estar amenitzada per la xaranga. A les deu de la nit va començar la nit d'havaneres a l'aparcament del Port amb les actuacions de Nits de Taballera i Les Anxovetes, i acompanyada pel cremat dels Amics del Cremat de Llançà. La vetllada es va acabar amb un castell de focs artificials.

La celebració a Empuriabrava va coincidir amb els 50 anys de la urbanització de Castelló d'Empúries. És per això que, a part de la processó pels canals i l'ofrena, també es va fer una diada castellera, activitats esportives i l'actuació de l'Esbart dansaire de Castelló. A més, també hi va haver la presentació inèdita, audició i ballada de la sardana Ampuria Brava del mestre Rafael de Mariano. A la festa tampoc hi va faltar la sardinada popular, que es va fer en memòria de Francesc Cabot i pel el benefici de les persones malaltes de càncer. El dia es va acabar amb un ball de fi de festa i un piromusical.

A l'Estartit la celebració va estar organitzada per la Confraria de Pescadors i també va començar amb una missa, que va comptar amb l'acompanyament de Les Veus de l'Estartit. A la tarda, els assistents es van acostar a la platja per participar en la processó marinera, que va precedir les sardanes.

Encara que tradicionalment Begur també celebrava la festa durant aquestes dates, des de l'organització es va decidir ajornar la processó a la pròxima setmana, ja que hi havia prevista tramuntana.

Els pobles celebren la festa des del segle XVIII, per demanar protecció davant dels perills de la mar. La Verge va substituir sant Elm com a figura principal i es va sumar a la llista de protectors de la gent de mar, que també inclou sant Pere i sant Andreu.