El rodatge de la pel·lícula de Ventura Pons 'Miss Dalí' encara aquesta setmana la recta final de la segona i última part del film, que gira entorn d'Anna Maria Dalí i la seva relació amb l'artista surrealista. Figueres és l'escenari de les darreres escenes de la cinta. Des d'aquest passat dilluns i durant tota la setmana, es rodarà l'etapa dels anys 20 i 30, l'"arcàdia feliç" de la família.

La gravació ha suscitat molta expectació aquest dimarts a la Rambla, on s'ha rodat l'audició i representació de dues sardanes. La primera, recrea un episodi on Salvador Dalí és un nen i el seu pare, gran amant d'aquesta dansa, el porta a escoltar-ne acompanyat de la seva germana. La segona se centra en l'any 1925, quan el Dalí pare dedica una audició a l'amic del seu fill, Federico García Lorca, en una de les seves visites a la ciutat. La resta del rodatge continuarà aquests dies a la casa on va viure el geni, al carrer Monturiol. La previsió és que la pel·lícula s'estreni a les pantalles catalanes el proper mes de desembre.

Donar a conèixer al món la germana del geni, la gran desconeguda, i la relació que va tenir amb Dalí. Aquest és l'objectiu que es va marcar Ventura Pons quan va cinc anys va començar a escriure el guió de la pel·lícula que, inicialment, s'havia portava el nom de 'La Dalí'. Els primers a llegir-lo van ser, precisament, els dos actors que interpreten el pare Dalí i el pintor, Josep Maria Pou i Joan Carreras. El primer ho va tenir clar des del primer moment: "Aquesta pel·lícula està beneïda", li va dir a Pons.

A finals de març va començar el rodatge, que es va fer gairebé íntegrament a Cadaqués (Alt Empordà) i que es va centrar en l'any 1989 (quan van morir els dos germans). La primera part es va enllestir a mitjans d'abril i aquesta setmana s'ha iniciat la segona i darrera fase de gravació. Figueres ha estat l'escenari escollit. No és un fet casual. El geni va néixer i viure gran part de la seva joventut en aquesta ciutat i, per això, el cineasta ha volgut utilitzar els seus espais més emblemàtics per recrear l'època "feliç" de la família.

'Miss Dalí' enfila la recta final del rodatge a Figueres

'Miss Dalí' enfila la recta final del rodatge a Figueres

La Rambla ha estat l'escenari escollit per a acollir les escenes que recreen dues audicions de sardanes, una de les gran passions del pare Dalí i una dansa que va marcar també al geni. La primera permet veure un Dalí infant acompanyat de la seva germana, el seu pare i diversos familiars. La segona se centra en l'any 1925. El pare Dalí li "dedica" al gran amic del seu fill, Federico García Lorca, una audició amb cançons del mestre Pep Ventura, com a comiat d'una de les poques visites que va fer a la ciutat. En els propers dies i fins dilluns vinent, es rodaran escenes interiors a la casa del carrer Monturiol on va viure Dalí, entre d'altres.

"La part més complicada"

Per Ventura Pons aquesta ha estat la part més complicada del rodatge. El principal motiu, ha dit, ha estat la gran quantitat d'actors que hi apareixen i el fet que hi hagi fins a tres Anna Maries o dos Dalí. Malgrat això, ha assegurat que ha estat un luxe per a ell poder gravar en escenaris com Cadaqués i Figueres, a qui ha agraït molt especialment les facilitats que han posat a l'hora de tallar la Rambla per poder rodar. En aquest sentit, l'alcaldessa, Marta Felip, ha afirmat que per la ciutat és molt important ser l'escenari d'esdeveniments com aquest, que ajuden a projectar-la al món de la mà del seu figuerenc més il·lustre. A més, ha avançat que la bona relació que ha forjat amb el cineasta es podria concretar amb nous projectes properament.

La roda de premsa posterior al rodatge d'avui ha comptat amb la presència dels principals actors que hi ha participat. Entre ells, la seva protagonista indiscutible: l'Anna Maria. L'actriu que la interpreta de jove, Eulàlia Ballart, ha explicat que no coneixia el personatge i que l'ha fascinat. Pel què fa a la relació que tenia amb el seu germà i Lorca, ha dit que al seu entendre, Anna Maria va sentir sempre una profunda i absoluta admiració cap a ells. "La va acompanyar tota la vida", ha remarcat.

I és que, la germana de Dalí va ser, sens dubte, un personatge complex i, alhora, importantíssim en la trajectòria del geni. Així mateix ho ha constatat Pou. Segons ha explicat, "a mesura que llegia el guió m'intrigava cada vegada més la família Dalí i tenia clar que Anna Maria va ser una figura clau a la vida de Dalí".

Per la seva banda, Carreras ha admès que és complex interpretar personatges de l'abast de Salvador Dalí. Per això, ha dit, "he intentat trobar-li l'ànima" i "olorar-lo més que imitar-lo".

Un repartiment de luxe

Entre l'extens repartiment, Pons ha comptat amb actors com Miranda Gas, Vicky Peña, Quim Àvila, Rachel Lascar, Mario Gas, Marta Angelat, Mercè Pons. Carme Sansa i les britàniques Siân Philip -que interpreta a l'Anna Maria gran- i Claire Bloom -l'únic personatge imaginari de la pel·lícula-.

El cineasta preveu una 'premiere' internacional del film al setembre i que l'estrena a les pantalles catalanes sigui una realitat a finals d'any.