En Manuel Nuez i en Fernando Ruiz són una parella que van rebre un atac homòfob i els van pintar la furgoneta plena d'esvàstiques nazis i frases en contra de l'homosexualitat, a partir d'aquí van passar de l'inactivisme a l'activisme i la principal acció va ser obrir un centre per ajudar els col·lectius més minoritaris

La vida d'en Manuel Nuez i en Fernando Ruiz va fer un tomb bastant important el dia que van ser objectes d'un atac homòfob fa uns mesos. Casats des de ja fa molts anys se'l van prendre amb resignació, amb la mateixa resignació que ho havien fet anys anteriors en situacions més o menys similars. Però quan van veure totes les mesures jurídiques que els defensaven van decidir passar a l'acció. I després de parlar amb l'Associació Violeta, que li va posar tot de cara, van obrir un centre a Figueres per ajudar el col·lectiu LGTBI+.

Però, què volen dir totes aquetes lletres? Doncs, cada lletra representa un dels col·lectius: Lesbiana, Gai, Transexual, Bisexual i Intersexual (aquella persona que presenta discrepància sexual entre el seu gènere i els seus genitals). I el + inclou la resta decol·lectius sobre els quals també es té una atenció especial: els Queer (aquells que no s'dentifiquen ni com a dones ni com a homes), Transgènere, Travestis, Asexuals, Heterosexuals (sí, l'Associació també s'ocupa dels heterosexuals) i Pansexuals (aquelles persones que l'atracció sentimental és independent al gènere i el sexe de l'altra persona.

Parlant amb en Manuel i en Fernando, em van deixar clar que ara la llei empara les persones del col·lectiu LGTBI+ i que fins i tot pot ser un delicte penal. I fruit d'aques fet, ara són molt més visibles els possibles atacs que es produeixen sobre ells. I què ha causat?

Doncs si abans evitaven el contacte per evitar qualsevol problema, ara planten cara a l'agressor perquè saben que si passa res, la lleix els protegeix, i l'agressor no surt impune. Per ser explícit, “si abans, et deien maricón de mierda, t'aguantaves, ara ja no”, diu Nuez. Així, doncs, si fins ara havien normalitzat la situació, ara volen fer-la visible perquè saben que la llei els empara.

La identitat de gènere

Mentre parlavem, va sortir el tema de dos conceptes que segurament es confonen: identitat de gènere i orientació sexual. De fet, si un es fixa en les paraules que conformen el concepte pot entendre què volen dir, però millor fer-ne una petita explicació. La identitat de gènere fa referència al gènere, home o dona, amb el qual s'identifica la persona, indiferentment de si és home o dona. És a dir, pot ser que una persona neixi dona, però se senti un home, i a l'inversa. I l'orientació sexual depèn del el gènere de la persona que atrau a l'altra persona.

Un espai de comprensió

L'espai, al Centre Cívic de la Creu de la mà de Figueres, vol donar suport a tothom que tingui dubtes sobre qualsevol cosa relacionada amb els col·lectiu LGTBI+ o sobre què senten ells mateixos. Cada divendres, i ja porten 24 setmanes, de 17 a 19 hores, tenen un espai de reflexió, ajuda i comprensió. Tot i que reconeixen que en segons quins casos és difícil que la persona expliqui la seva experiència, els voluntaris, que normalment són testimonis directes de fets similars, són els que ajuden a les persones que ho necessitin, com és el cas d'en Manuel i en Fernando.

A més, volen que ciutats més petites, com Figueres, també disposin de centres de l'Associació Violeta perquè qui ho desitgi no hagi d'anar a Barcelona a rebre la informació, l'ajuda o el suport que necessiti.

Figueres s'adhereix a la Xarxa de MunicipisLGTBI

El ple celebrat l'1 de juny va aprovar l'adhesió de Figueres a la Xarxa de Municipis LGTBI. Aquesta xarxa té la missió de fomentar que els pobles i ciutats de Catalunya impulsin polítiques adreçades a avançar en el respecte i reconeixement de les diverses orientacions afectives i sexuals, lluitant obertament contra la LGTBIfòbia, tot coordinant-se per assolir aquests objectius d'una manera col·laborativa i eficient. figueres | i. q.