La princesa Mako, primogènita del príncep Fumihito i la seva dona Kiko, és l'última dona de la reialesa japonesa que renuncia als seus títols per amor. Segons informava l'emissora japonesa NHK, té previst comprometre's amb Kei Komuro, un empleat d'un despatx d'advocats i estudiant graduat de 25 anys.

La Llei de la Casa Imperial obliga les dones, que tampoc poden regnar, a renunciar als seus estatuts quan es casen amb plebeus.

Amb aquesta renúncia romàntica, la família reial japonesa passarà a tenir 18 membres, d'ells 13 són dones i només hi ha un nen, Hisahito, el germà petit de Mako.

La parella es va conèixer a la Universitat Internacional Christian de Tòquio fa cinc anys. Komuro s'ha convertit en el centre d'atenció de la premsa japonesa i tan sols ha declarat que li agradaria parlar d'aquesta qüestió quan arribi el moment, així que caldrà esperar a la confirmació del compromís.

Mako no és una pionera de la renúncia dins de la saga imperial nipona. La seva tia, Sayako Kuroda, la tercera filla de l'emperador Akihito i l'emperadriu Michiko, va tallar llaços amb la família després de contreure matrimoni en 2005 amb Yoshiki Kuroda, un urbanista i funcionari del govern.

Un any abans, la princesa Noriko, filla de Hisako i Tamako, va renunciar als seus privilegis després de casar-se amb Kunimaro Senge, fill d'un sacerdot de Izumo.