'Pàtria. La llegenda d'Otger Cataló' i els nou barons de la fama ha rebut el premi a la Millor Pel·lícula de parla no anglesa al Festival Internacional de Cinema de Niça on competia amb produccions d'arreu del món. El premi ha estat decidit per unanimitat per un jurat format per cineastes guanyadors d’anteriors edicions del certamen que enguany arribava a la seva 12a edició. El premi el va rebre el director del film Joan Frank Charansonnet acompanyat d’un dels protagonistes de la cinta, l’actor Ali El Aziz en un acte dissabte passat.

També a França, Pàtria ha estat exhibida al Festival de Cannes al Marché du Film amb bona acollida per part de distribuïdors internacional. Aquest dimecres 24 serà preestrenada a Madrid a la 1a Mostra de Cinema Català a Madrid una nova iniciativa per donar visibilitat al cinema català organitzada per la revista El cinèfil amb el suport del Cercle Català de Madrid, Catalans al Món i el FIC-CAT.

La pel·lícula s’estrenarà al voltant de 40 sales de cinema dels països catalans el dia 9 de juny. Abans, però, inaugurarà la 10a edició del Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT). Les productores Dejavu Films i Capaneida Films van fer públic el tràiler oficial de la pel·lícula fa uns dies i en menys d’un mes ja ha superat les 35.000 visites a la plataforma Youtube.

Paral·lelament s’ha publicat el guió de la pel·lícula escrit a quatre mans pel mateix director del film, Joan Frank Charansonnet, i l’escriptor Pau Gener. Publicat per La vocal de Lis, el llibre es presentarà el dia 2 de juny a les 19:30 a l’Fnac de l’Illa Diagonal on els dos autors signaran exemplars de l’obra als assistents a l’acte. Una altra novetat respecte el film és la inclusió de Pàtria a la Secció Oficial de la 3a edició del Festival Sant Cugat Fantàstic, certamen en el qual s’exhibirà com a pel·lícula de clausura el dia 18 de juny a les 22:00 als Cinemes Cinesa Sant Cugat.

Sinopsi

Pàtria. La llegenda d'Otger Cataló i els 9 barons de la fama és la primera pel·lícula èpica popular catalana amb pinzellades fantàstiques. És una història que (com indica el cognom del protagonista) parla dels mateixos orígens de Catalunya. El film va endavant i enrere entre els segles VIII i XV narrant les gestes i la vida monacal dels protagonistes.

Una matinada del Segle XV un carruatge s’atura al monestir de Sant Llorenç. Un il·lustre i noble ancià anomenat Climent de Vallcebre arriba a la comunitat benedictina per passar els seus últims dies de vida en companyia del seu vell amic, l'Abat Ponç. Allà les aventures d'Otger Cataló seran transmeses oralment per part de Climent a un monjo anomenat Pere Tomic. Aquests fets, apareguts a l'obra Històries e conquestes dels Reys de Aragó e Comtes de Barcelona, són el primer referent escrit sobre la llegenda d’Otger Cataló, un cavaller got que el segle VIII va arribar a terres catalanes a guarir-se en una cova de les ferides d'una batalla amb els sarraïns. Paral·lelament descobrim les històries dels nou cavallers que es van reunir i conjurar amb ell per lluitar per la terra que els havia vist néixer.

El repartiment està encapçalat per primeres figures de l’audiovisual català com Boris Ruiz, Miquel Sitjar, Miquel Gelabert, Joan Massotkleiner, Àngels Bassas, Ali El Aziz i el propi director de Joan Frank Charansonnet interpretant un dels nou barons de la fama. El film ha estat produït amb capital privat (sense subvencions públiques) per Dejavu Films en co-producció amb Capaneida Films i s’ha rodat en llengua catalana amb càmeres d’última tecnologia 4K en diverses localitzacions al Berguedà, Solsonès i l’Empordà.