El Festival de música solidari organitzat per Amics de Guinea Conakry va tornar a omplir dissabte passat el Teatre Municipal de Roses amb la col·laboració de la coral del Centre Escolar Empordà, les veus de la Coral de l’Institut Deulofeu, i els instruments del Combo de Moderna de la Flauta Màgica de Figueres. Tots plegats van aconseguir, un cop més, obtenir la complicitat de la gent del municipi en un projecte engegat per la rosinca Núria Marès l’any 1987 al municipi. Durant l’acte es va aconseguir recaptar 907 euros, una quantitat que servirà per poder mantenir que “més de 300 nens i nenes de la Cité solidarité de Guinea-Conakry puguin esmorzar abans d’anar a col·legi durant un mes i mig”, expliquen els organitzadors.

Cada any l’associació realitza diferents activitats per poder recaptar fons i seguir garantint aquest servei als nens durant tot l’any. Una altra manera d’aconseguir diners per a aquest objectiu són els carnets dels simpatitzants d’amics de Guinea Conakry que es renoven cada any per 15 euros o ?aportant donacions a través del compte de l’entitat: ES19 2100 3725 4522 0007 7427?. Altres activitats que realitza Amics de Guinea Conakry al llarg de l’any és un festival de dansa a finals d’any, o una fira de degustacions el mes de setembre: consisteix a portar un plat cuinat i exposar-lo amb la finalitat que al migdia es faci una degustació gastronòmica i gaudir dels diferents gustos que s’hi poden trobar. “Aquell dia es crea un gran caliu a Roses, un poble que s’ha bolcat amb força amb la causa, tal com es demostra en aquesta trobada gastronòmica i en la resta de les propostes benèfiques que es fan al municipi”, explica Fina Puigdevall, membre de l’entitat.

Amics de Guinea Conakry fa més de trenta anys que actua com a grup solidari amb aquella nació africana. Va néixer i s’ha mantingut ferma durant aquests anys gràcies a l’empenta de la incansable Núria Marès, vídua en primeres núpcies d’un guineà, pare de les seves dues filles. “Els primers anys s’enviava ajuda a través de contenidors, però el transport era molt car”. Remuntant-se als principis de l’entitat, cal dir que en l’origen hi ha l’ONG Guinea Solidaritat. Aquesta entitat va ser fundada per una amiga de la Núria, l’entranyable Nadine Bary, treballadora al Parlament Europeu d’Estrasburg i també vídua d’un ciutadà guineà. El govern de Guinea-Conakry va convertir una antiga caserna de l’exèrcit francès en un gueto on va col·locar, talment pàries, un bon nombre de famílies amb disminucions físiques. El resultat d’aquest desplaçament forçat és la pobresa extrema d’aquests ciutadans discapacitats, ja que no tenen ni tan sols l’únic mitjà que els proporcionava subsistència: l’almoina dels conciutadans. És aquí on Amics de Guinea-Conakry destina els seus ingressos.

La tasca de divulgació i sensibilització és molt important i per això l’associació col·labora sempre amb diferents escoles de dansa i música, “amb l’objectiu de fer arribar el seu projecte a diferents centres”. També realitza xerrades als alumnes de segon d’ESO dels centres que ho demanen, ­siguin de Roses o de la comarca, “per fer arribar un missatge de solidaritat als nens i perquè prenguin consciència de les condicions de vida de les quals gaudim aquí”.

Quin és el compromís de l’associació?

El 2001 l’associació va començar a ajudar unes persones que difícilment poden treballar per la seva minusvalidesa i van decidir donar esmorzar abans d’anar escola i cada dia a tots els seus fills d’entre 5 i 12 anys, ja que molts d’ells serà l’únic àpat que faran al dia. Van començar amb 70 nens i nenes i en poc temps ja van ser 150. El 2009 l’ajuntament de Conakry havia fet fora un col·lectiu de persones que vivien a la vorera davant de la mesquita de la ciutat i els van fer anar a viure a la Cité solidarité, on ara actualment estan vivint tots junts en un mateix espai. És per aquest motiu que ara ja són 300 nens i nenes els que esmorzen cada dia abans d’anar a l’escola.