El Departament d´Afers Exteriors, la Delegació del Govern a Itàlia i el Centro Filippo Buonarroti de Milà impulsen l´exposició ´Catalogna Bombardata´, que recorda els bombardeigs de l´aviació feixista italiana a Catalunya durant la Guerra Civil, ara que se´n commemora el 80è aniversari. "Recuperar la memòria històrica té a veure amb la dignitat i la qualitat democràtica d´avui", ha explicat el conseller d´Afers Exteriors, Raül Romeva, durant la presentació de la mostra, aquest dilluns a la biblioteca del Congrés dels Diputats, a Roma. L´exposició, apadrinada pel diputat del Partit Democràtic Marco Miccoli, ha passat abans per més de 40 localitats arreu del país i l´han vist prop de 10.000 persones.

L'exposició s'estructura en quinze panells que inclouen textos en català i italià i fotografies que evidencien la devastació que els atacs de l'aviació de Mussolini van provocar. Entre les fotografies destaquen imatges d'una Barcelona desolada per les bombes però també d'altres poblacions greument afectades pels atacs aèries dels feixistes com Figueres, Granollers, Lleida, Girona, Flix, Reus i el litoral de l'Alt Empordà.

Itàlia recorda en una gran retrospectiva els bombardeigs feixistes a Catalunya durant la Guerra Civil

Itàlia recorda en una gran retrospectiva els bombardeigs feixistes a Catalunya durant la Guerra Civil

Recuperar la memòria històrica per millorar la qualitat democràtica

Segons Romeva, la difusió de la memòria històrica "és essencial" en una societat democràtica. "No es pot construir un futur amb deutes pendents amb el passat", explica Romeva i assegura que internacionalitzar la memòria històrica "té a veure amb al dignitat d'avui, amb la qualitat democràtica d'avui i amb la voluntat que el projecte europeu no només es basi en idees sinó en valors i perspectives de futur". La memòria històrica, afegeix, que serveix per recordar "els principis republicans i democràtics del que significa la UE".

En un sentit similar, el diputat el Partit Democràtic Marco Miccoli, explica que és "important divulgar la guerra civil espanyola" no només perquè va "anticipar la segona guerra mundial" sinó també perquè "va ser el germen de l'Europa solidària". "És important explicar als nostres joves que va haver-hi altres joves que van anar a combatre a Espanya per defensar la llibertat", explica recordant el paper "fonamental" dels brigadistes internacionals. Una solidaritat que considera "especialment important tenint en compte el context actual europeu" on "s'aixequen murs i es posen reixes a les fronteres per no deixar passar els immigrants".

La intervenció italiana, clau per la victòria dels nacionals

"Els bombardeigs italians a Espanya, i sobretot a Catalunya, no només van tenir un impacte molt agressiu durant la guerra sinó que la van decidir", explica Doriano Magliones, representant del Centre Filippo Buonarotti, una de les entitats que han organitzat la mostra, juntament amb l'Associació Nacional de Partisans d'Itàlia (ANPI), l'Associació Nacional d'Ex Deportats italians als camps nazis (ANED) i el Centre de Documentació Històrica de Genova (Logos). "La intervenció italiana va posar punt final a la guerra", continua Buonarotti, que lamenta que "aquest fet no es coneix prou a Itàlia". "El que volem fer és explicar-ho, sobretot a les noves generacions, a les escoles d'arreu del país", afegeix.

En el marc de la mostra s´han organitzat, en les més de 40 localitats que l´han acollit fins ara, conferències i debats sobre la Guerra Civil i les seves conseqüències.

Després de la capital italiana, l'exposició recorrerà les ciutats de Verona, Milà, Torí i Prato, i posteriorment es desplaçarà al sud d'Itàlia.