La Cate (Figueres) ha acollit recentment la projecció del documental 'The Square' («La plaça») on la seva directora, Jehane Noujaim, ens mostra els fets de la «primavera» egípcia de 2011 a la plaça Tahrir. Noujaim personalitza la revolució i en segueix l'evolució al llarg de tres anys a través de tres personatges ben diferents però que tenen en comú la seva participació en la revolució per aconseguir una societat més justa, lliure i basada en el respecte de les persones.

L'acte, organitzat per Amnista Internacional Alt Empordà en col·laboració amb Cineclub Diòptria, va comptar amb la participació d'Ahmed Ali, fotoperiodista egipci que actualment viu a Espanya, acollit en el Programa de Protecció Temporal per a Defensors i Defensores de Drets humans en risc, d'Amnistia Internacional. Ahmed Ali va haver de marxar d'Egipte després de ser detingut, torturat i condemnat a 25 anys de presó per documentar actes en favor dels Drets Humans.

Ali va fer una clara exposició de la situació egípcia que va portar a les concentracions de la plaça Tahrir i de com s'ha anat radicalitzant (i deteriorant en tot el que fa referència als Drets Humans) des d'aleshores amb la incorporació al govern de l'exèrcit i els Germans Musulmans fins a la situació actual amb el president Al-Sisi. També va relatar la seva experiència personal, tant a Egipte com als països africans, com Sudán i Uganda, per on va passar en la seva fugida i on va continuar documentant violacions dels Drets Humans per part dels diferents exèrcits.

Després de la projecció es va obrir un col·loqui on les persones assistents van poder fer preguntes a Ahmed Ali i també expressar les seves opinions i preocupacions arran del contingut del documental i de les explicacions del fotoperiodista.