La Sala La Cate de Figueres acull aquest dimarts a les 20.00 hores un cinefòrum organitzat per Diòptria i pel grup local d'Amnistia Internacional, amb la participació del fotoperiodista egipci Ahmed Ali, acollit a Espanya en el programa de protecció de defensors dels Drets Humans. Durant l'acte es projectarà el documental 'The Square' de la directora Jehane Noujaim.

Ahmed Ali, nascut a Q'ualyoubia (Egipte) el 1992, és diplomat en Computació i Informació per la Facultat de Comunicació del Caire i fotògraf de premsa. Viu a Espanya des d'abril de 2016 acollit al Programa de Protecció Temporal per a Defensors/as en Risc d'Amnistia Espanya. L'Ahmed va haver d'abandonar Egipte precipitadament després que, a l'octubre de 2015, el van condemnar a 25 anys, sense que estigués present en el judici, per cobrir com a fotògraf una concentració en homenatge a un jove activista mort per trets de la policia. Van acusar-lo de "pertànyer a un moviment prohibit (el Moviment 6 d'Abril), manifestar-se il·legalment i tallar el trànsit".

L'Ahmed és membre del Moviment de Joves 6 d'Abril, que va liderar i va participar en les revoltes de Tahrir contra el president egipci Hosni Mubarak al gener de 2011. Ha documentat violacions de drets humans per a la Comissió Egípcia de Drets i Llibertats. L'Ahmed és un testimoni d'excepció de la repressió que pateix la joventut egípcia, el periodisme independent i les organitzacions i activistes de drets humans. També és amic de Mahmoud Abou Zeid, conegut com a Shawkan, reporter gràfic egipci com ell. De 28 anys, Shawkan està empresonat des de l'agost de 2013 i encara no ha estat jutjat. El seu delicte: fer fotografies d'una protesta de seguidors de l'expresident egipci Mohamed Mursi, que va ser reprimida violentament per la policia egípcia amb el resultat de prop d'un miler de persones mortes.

En la pel·lícula que es projecta aquest vespre, 'The Square', la directora, Jehane Noujaim, decideix personalitzar la revolució a través de tres personatges que li generen una gran empatia. Són tres persones de diferent estatus social; les seves vides, aparentment contraposades, no s'assemblen en res. Khalid Abdalla, nascut a Glasgow (Escòcia) el 1980, de pares egipcis, és un actor que va adquirir fama internacional després de protagonitzar el 2006 la pel·lícula guanyadora dels BAFTA, United93; inspirat per l'activisme del seu pare (empresonat a Egipte als anys 70 i exiliat), Khalid deixa la seva vida de Londres per unir-se a la revolució.

Magdy Ashour és un revolucionari compromès que recolza els Germans Musulmans des de fa 25 anys, tot i que la seva posició està molt lluny del radicalisme; va patir la tortura del règim en pròpia pell. I per últim, Ahmed Hassan és un jove que va créixer al barri obrer de Shobra, a la perifèria de la capital egípcia; somnia amb una societat de consciència cívica, de llibertat i de respecte i creu cegament en el triomf de la revolució.