"No faig coses que no m´il·lusionin", ha deixat clar Pau Donés aquest dilluns, durant la presentació a Barcelona del seu triple projecte ´50 Palos´. I la seva il·lusió és ara tornar als escenaris després dos anys batallant contra un càncer del qual encara es recupera. A banda d´enfrontar-se a la malaltia, Donés ha dedicat aquest temps a escriure un llibre amb 50 reflexions sobre la vida i a enregistrar un disc amb els èxits del grup per a veu, piano, violoncel i contrabaix. La gira que iniciarà amb Jarabe de Palo el proper 21 de maig al Liceu reprendrà les cançons de sempre "però tal i com van néixer. Un ´tour´ estatal en què Donés té ganes de comunicar-se i explicar coses al públic, "per passar una bona estona" i sense abusar de la seva experiència vital més dura i recent.

´50 palos´ és el títol del nou disc, llibre i gira de Jarabe de Palo, que serveixen per commemorar els cinquanta anys del naixement del seu líder, Pau Donès, i també els 20 de la ´La Flaca´, l´àlbum debut del conjunt. No és cap intent de condensar el "llegat" musical del músic i el seu grup; ´50 palos´ és un projecte "per celebrar", ha aclarit Donés aquest dilluns en una roda de premsa molt concorreguda.

"Ja sé que esteu aquí pel disc, el llibre i la gira, i no pel càncer", ha deixat anar el músic, amb un somriure còmplice. Per si no havia quedat clar, Donés ho ha advertit: "Jo li dedico cinc minuts al dia al càncer, avui excepcionalment li dedicarem deu", ha anunciat als periodistes en un intent d´aconseguir que mesuressin les preguntes sobre el seu estat de salut.

"Físicament em trobo bé. M´estic recuperant de l´última operació, però d´aquí a un mes estaré de puta mare", ha dit convençut. Donés ha tret ferro a la necessitat d´estar en un gran estat de forma per afrontar una gira com la de ´50 palos´ i, abans, concerts en festivals massius com el Vive Latino de Mèxic. Serà "igual que abans", ha pronosticat. "De fet hi ha hagut molts concerts en que no estaves al 100%, perquè havies sortit el dia anterior... Però l´escenari té una cosa: que pots estar fet pols, i en cinc minuts et poses en un estat d´ànim i mental fantàstic".

Pau Donés s´ha mostrat molt il·lusionat amb aquest triple retorn (als directes, el discogràfic i el literari). "És molt estimulant, penso gaudir-ho al màxim". La gira de ´50 palos´ serà un reflex de l´àlbum homònim. Un disc amb 21 peces ´clàssiques´ de Jarabe de Palo gravades només amb veu, piano, un violoncel i un contrabaix. "Tornar a reprendre les cançons de sempre, però mostrant-les tal i com van néixer, amb instrument i veu", ha dit quant al plantejament del disc i de la gira.

Pau Dones: "La gasolina de la meva vida és la il·lusió"

Pau Dones: "La gasolina de la meva vida és la il·lusió"

Sobre els concerts, Donés ha avançat que serà fidel al disc. Serà, ha dit, un espectacle "seriós quant al plantejament musical" que, no obstant això, també serà "divertit" i farcit de "monòlegs" i de diàleg amb el públic. El cantant ha manifestat que té ganes de comunicar-se i força amb els assistents i explicar-los hi moltes coses. "El més fàcil" hauria sigut treure suc de la seva malaltia, i parlar "de la vida i la mort i tot aquest rotllo", ha deixat anar, cosa que no farà perquè el que vol és "passar una bona estona" amb ells des de l´escenari.

Pel que fa al llibre, Donés ha admès que la dificultat va ser "organitzar" el relat, trobar el fil i el to de la narració, perquè el que en cap cas volia era escriure una biografia a l´ús. "Una biografia fa olor de mort, com dic al llibre". "Vaig intentar escriure´l com pensaments, com idees", ha contraposat.

Preguntat -novament- per com el càncer ha canviat la seva vida, l´artista no ha estat grandiloqüent. "No he sofert grans canvis", ha admès. Però almenys un, important: "He tornat una mica a la vida, que l´havia abandonat, i a viure dels petits detalls", ha remarcat Donés fent balanç dels dos anys que la seva carrera musical va quedar suspesa per la malaltia. "En vint anys crec que no havia estat més de 10 dies a casa meva, i ara sí; i això és guai".