Dies enrere, a Darnius, enterraven en Pere Moncanut, un personatge que va deixar un nom per recordar en aquest poble de la vall de l’Arnera. Josep Masdevall, darniuenc de 67 anys, tampoc l’oblida, ja que va coincidir emb ell durant un grapat ­d’anys. I és que Masdevall ha estat testimoni de molts esdeveniments que han ocorregut al seu poble, on va néixer l’any 1950. Treballador de la banca durant 25 anys, Masdevall s’ha dedicat a Darnius en cos i ànima. “Sempre he estat una persona molt inquieta, caracteritzada, crec jo, per la senzillesa i la humilitat”, manifesta. Diu que s’estima el seu poble i per això ha dedicat 37 anys de la seva vida al teixit associatiu i polític darniuenc.

Masdevall va tenir l’honor de ser un dels regidors del primer ajuntament democràtic de Darnius, l’any 1979 -fou regidor d’Esports, durant quatre anys, fins al 1983. Va estar a la junta de la Societat la Concòrdia durant dotze anys, sis dels quals com a president. A la junta directiva del Club Nàutic de Darnius, hi va estar uns altres quatre anys.

La seva vinculació amb la parròquia del seu municipi ha estat més llarga, ja que hi acumula quinze anys, dirigint els cants de la missa dels diumenges. De fet, un dels records que guarda amb més il·lusió té relació amb la música -havia estat vinculat anteriorment amb la coral Polifònica de Figueres-, ja que Josep Masdevall va ser, durant quatre anys, director dels Cantaires de Darnius.

L’havanera

El dia 30 de maig de l’any 2005 Masdevall va estrenar, juntament amb el seu bon amic i malaguanyat Carles Perxés, l’havanera Darnius Darnius, que ha esdevingut tot un himne del poble, on fa dècades que hi sovinteja l’orquestra Selvatana per la festa major.

L’altra faceta de Josep Masdevall és, també, la futbolística. Encara recorda el seu pas com a entrenador dels equips de futbol base de la Penya Unionista Figueres, posterior a la seva etapa com a jugador de l’equip del seu poble, on també va tenir l’honor d’entrenar -també fou entrenador del Llers.

“Menys a la societat de caçadors, crec que he passat per la majoria de les altres entitats del municipi”, recorda amb entusiasme. Arribada l’etapa de la seva jubilació, Masdevall vol fer balanç de la seva aportació al seu poble: “Portaré sempre Darnius al meu cor”, jura. Li agradaria poder veure més dinamisme entre les entitats del seu poble, especialment al Club Nàutic, aprofitant les instal·lacions que els brinda l’embassament com a reclam turístic.