Quan a l´Escala només desfilaven per la rua de carnaval quatre o cinc colles, Les Nenes ja vivien la festa intensament. Un grup d´unes quinze mares i les seves filles van fundar una colla que encara resisteix com una de les més antigues del carnaval escalenc. Aquest any són 62 dones les que es disfressen aquest diumenge amb una proposta que auguren que serà espectacular.

"Eren un grup de mares amb filles petites i moltes ganes de seguir gaudint del Carnaval, quan va néixer la colla que ara ja fa 20 anys. Han passat dues dècades, però les ganes de gaudir de la festa es mantenen intactes", assenyala Neus Galcerán, una de les membres fundadores de la colla que ha arribat a reunir alguns anys fins a un centenar de participants a la rua de Carnaval. Tot i així la crisi encara continua afectant la majoria de les colles i en aquesta ocasió, a Les Nenes, els seus membres, tot dones, lluiran una disfressa espectacular, plena de colors i lluentons: "ens disfressem de paó, la màxima de cada any és ser original".

Tres generacions de nenes

La colla reuneix ja tres generacions, les mares ja són àvies i les filles tenen nens d´un a cinc anys. La diversitat està garantida en una colla que prioritza el treball de la disfressa i del ball: també fan carrossa i, de fet, han crescut en aquest sentit i han passat de tenir un remolc on portaven la música a un camió gran, amb una plataforma, però "tenim pocs homes per fer-la", apunta Galcerán i "les dones ens dediquem més a fer el vestit i a crear la música, un aspecte que treballem intensament", no en va han apostat en més d´una ocasió per musicals, com Sister Act i Mama Mia, a l´hora de triar disfressa.

Aquesta darrera setmana, la feina s´intensifica i és moment de fer els darrers retocs, però ja fa molt de temps que estan amb els preparatius del Carnaval, "és una feinada de boig". Al local, les dones no paren de cosir, es fan manualitats per adornar la carrossa i abans de Nadal ja venen les primeres proves de vestuari, això vol dir que a finals d´octubre ja es comença a parlar de Carnaval i a rumiar la disfressa, que es decideix entre tots.

Disbauxa i xalar

Galcerán explica amb satisfacció com el Carnaval de l´Escala "ha anat pujant cada any". De les 4 o 5 colles que desfilaven ara fa vint anys, "s´ha anat cada cop a més" i ara la rua escalenca fa goig. "Ens ho passem molt bé, el Carnaval és diversió, et permet treure les cabòries del cap, és disbauxa i xalar" resumeix la Neus, que gaudeix de la festa i dels bons moments previs al Carnaval. El fet de ser dones "no impedeix que a vegades ens fumem crits, però sempre arribem a un acord", apunta divertida.

Al llarg dels anys, la colla escalenca ha rebut nombrosos reconeixements. L´any passat van rebre el premi de comparses anant d´índies, però han tingut ocasió de disfressar-se de tot allò que passa per la imaginació: de xuxes, de bruixes, de hippies, de galàctiques, de pirates, de xarleston o de fregones. Els premis sempre són incentiu, però la colla porta el carnaval molt endins i es desviu perquè la passada sigui cada any un èxit i per superar-se. Aquest cap de setmana passat es reunia tota la colla al col·legi per assajar el ball i "les més joves són qui s´encarreguen d´ensenyar-lo a la resta de dones". També és el moment d´ultimar els darrers detalls de la disfressa: tot ho fan elles, tenint cura de cada detall. L´esforç val la pena i treballant amb ganes i amb il·lusió, les nenes ja s´han fet grans.