L'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició ha donat a conèixer els noms dels guanyadors dels Premis Nacionals de Gastronomia 2016, que es lliuren el pròxim febrer. El cuiner rosinc Àlvar Ayuso, del Restaurant Alvart de Barcelona ha estat guardonat al costat de Carme Ruscalleda i el Grup Balfegó.

Amb 27 anys, Àlvar Ayuso Thorell és l'ànima del Restaurant Alvart, de l'Eixample barceloní. Nascut a la capital Comtal l'octubre del 1989, va passar tota la infantesa i va créixer a Roses, i va ser aquí on va iniciar-se entre fogons en restaurants de temporada. Els Premis Nacionals de Gastronomia es van instaurar el 2002 i Àlvar Ayuso s'ha convertit en el cuiner de menys de 30 anys que rep aquesta distinció.

El seu interès per la cuina li ve de petit. "A casa sempre s'ha menjat molt bé", somriu, i, malgrat ser conscient que triava una "professió dura", als 20 anys es va llançar a l'aventura d'anar a treballar a Holanda, al Restaurant Destino de Rotterdam. A partir d'aquí, es va formar en establiments de renom com Hoffman, Saüc, Bras o Gaig, i anota que els seus xefs de referència són, principalment, Santi Santamaria i Michel Bras. Les creacions d'Àlvar Ayuso destaquen per la reinterpretació de la cuina clàssica i una tècnica que combina de manera plausible meticulositat i audàcia.

Va ser al setembre del 2015, amb només 25 anys, quan va obrir el seu propi restaurant i, des d'aleshores, es dirigeix rumb al cim de la gastronomia. Ell mateix qualifica la seva cuina de "clara, sincera, directa i, sobretot, honesta". La seva ascendència nòrdica -la seva mare és sueca- ajuden a entendre la seva filosofia de treball: "Sento que he de treballar bé, amb esforç i sacrifici, i és empenyent fort que arriben els reconeixements", afirma el jove rosinc.

El Premi al Cuiner Jove dels Premis Nacionals de Gastronomia 2016 se suma, de fet, a altres guardons que ja li han reconegut la tasca que fa al Restaurant Alvart. Ha destacat al S. Pellegrino Young Chef 2016, el certamen global que busca els millors xefs joves del món; va quedar semifinalista de Cuiner de l'Any a Alimentaria 2014, i a més a més rep felicitacions dels professionals gastronòmics per l'empremta que el distingeix, com a cuiner sòlid, rigorós i alhora imaginatiu.

Àlvar Ayuso ha elegit ubicar el seu Restaurant Alvart a Barcelona per una qüestió d'estabilitat: "La meva dona és d'aquí i es dóna el cas que la meva forma de treballar és diferent a allò que es fa a Roses. M'agrada treballar tot l'any i no només la temporada turística. Sóc molt conscient que no estaré sempre a Barcelona, i la veritat és que en un futur m'agradaria poder tornar a l'Empordà."

El cuiner es defineix com a "seriós, meticulós i molt exigent". Gaudeix sorprenent el comensal amb el món que crea al voltant de cada plat, donant protagonisme al producte, interpretant d'una forma personal la cuina clàssica i utilitzant tècniques atrevides a l'hora d'idear les receptes.