La presidenta de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC), Pilar Gargallo, qualifica de nova "primavera pedagògica" el procés de canvi que està experimentant el món educatiu dins la societat.

Com defineix el concepte de renovació pedagògica?

La renovació pedagògica, establerta a través dels Moviments de Renovació Pedagògica (MRP) del territori, va sorgir en un moment en què era necessari un canvi de model, de paradigma. Se sortia de la repressió franquista i entràvem en un model més adequat al nostre temps. La nostra gran lluita, des de cada territori, partia de la necessitat que l'escola servís per oferir una tasca social. El compromís ètic dels mestres, la justícia social, la coeducació i la no segregació ens movien i ens mouen per canviar l'escola i per canviar la societat. Per tant, el llegat d'escola catalana que es va aconseguir amb el reciclatge dels mestres a través de les escoles d'estiu, el canvi de model educatiu, el fet d'adequar-se a les necessitats del territori i del país en matèria educativa, va ser allò que entenem com a renovació pedagògica. La renovació pedagògica ens porta a reflexionar sobre l'educació per tal de millorar la societat.

El procés de canvi continua?

Si ens centrem en el component social de l'educació en majúscules, l'evolució és constant. Avui dia, els MRP parlem d'educació al llarg i ample de la vida, de la personalització de l'aprenentatge, del compromís ètic i social del professorat, no parlem de metodologies concretes, parlem de l'adequació al context i a les necessitats socials.

Una de les seves frases és: "Molta innovació, poca inversió". En quina situació ens trobem i quina seria la situació òptima?

Sens dubte, actualment, tal i com va afirmar en Jaume Carbonell en un dels seus articles, ens trobem en una nova "primavera pedagògica", perquè, com dèia, la necessitat del canvi de paradigma educatiu, de l'adequació a la societat i les necessitats de la mateixa requereixen tornar a parlar de nou de renovació i transformació educativa. Cal una veritable revolució pedagògica de nou.

I això com es pot aconseguir?

Unint-nos, fent xarxa i arribant a allò que la societat actualment necessita. No podem obviar que aquests canvis, i més quan parlem d'educació i societat, no es fan en un dia. Calen uns quants anys per veure el resultat real i fer-ne una avaluació acurada, per descobrir què hem de millorar per avançar en un model equitatiu i just. Caminem cap a l'educació com a bé comú. Per aconseguir-ho, i en aquest sentit ens podem remetre a les proves PISA, de moment ens estem valent del "saber fer" dels mestres que tenim a les aules, picant pedra la majoria de dies, fent una tasca encoratjant i invisible moltes vegades. Però calen recursos, però més que recursos sense sentit, calen polítiques educatives que caminin amb uns pressupostos clars cap a aquest propòsit: posar l'educació en el lloc que es mereix dins la planificació d'un país en constant creixement.

Són el mateix la innovació pedagògica i la transformació educativa?

La transfomació educativa abasta un ventall més ampli i inclou moviment, acció. En tot procés de transformació, hi ha involucrada la innovació. Al contrari, en canvi, en un procés d'innovació, a vegades, no sorgeix cap transformació. Tot i que són complementaris, i fins i tot simultanis, un no té la connotació de l'altre. Innovar sense necessitat, sense sentit, per modes o per corrents, no porta enlloc. En canvi, en processos de transformació, han de passar coses, han de canviar i modificar-se d'altres amb sentit, amb la coherència del moment en el qual s'estan efectuant. Innovar està més relacionat amb l'empresa, amb allò que és necessari transformar per avançar, i adequar allò obsolet. La transformació, per tant, comporta un compromís amb la societat i amb la diagnosi de les necessitats, per transformar en positiu i útil allò que no estava funcionant, transformant-ho, analitzant-ho i fent-ne un seguiment per veure cap a on s'ha d'anar evolucionant i transformant.

Quin tipus d'accions es porten a terme des de la Federació i amb quins objectius?

La Federació agrupa associacions del professorat de nostre país que tenen per objectiu impulsar la innovació i la millora educativa. Els nostres associats són educadors i educadores de tots els nivells educatius. La Federació coordina i representa moviments i àmbits que volen estrènyer lligams entre els professionals de l'educació, entre els centres educatius i amb l'entorn, projectant activitats de reflexió, d'elaboració de propostes, de formació i d'intercanvi d'experiències. Cada moviment actua autònomament en el seu àmbit territorial, organitzant Escoles d'Estiu, jornades pedagògiques, debats, grups de treball, intercanvis... i implicant-se en els projectes educatius municipals o comarcals, per tal de fer progressar el caràcter educador de les ciutats i dels pobles. Actualment, la FMRPC treballa en diferents projectes simultàniament, des de temes pedagògics i comunicatius fins a temes de política educativa.

Parli d'aquests projectes?

Un dels projectes que tenim més treballats i que engegarem aquest 2017 com a prova pilot és l'educació a temps complet, amb l'objectiu que tots els agents educatius garanteixin l'equitat educativa, i on els municipis i les escoles tindran un paper important. Un altre dels puntals de treball de la FMRPC és la xarxa d'escoles 0-12. A través d'aquestes accions i de les dels diferents àmbits i comissions de treball, estem immersos en un procés congressual caminant cap al 2n Congrés de Renovació Pedagògica Català.

Quina és la seva funció a la FMRPC?

Quan vaig entrar, aquest ja serà el tercer any que hi sóc en comissió de serveis, donava suport i visibilitat a les accions que realitzaven els Moviments de Renovació Pedagògica de territori, les entitats federades i les entitats educatives amb les quals col·laborem. En l'actualitat, segueixo fent-ho, però des d'un càrrec amb més responsabilitat.

Què suposa tenir més responsabilitat?

La meva tasca és acompanyar i liderar els processos que es realitzen directament des de la Federació, generar i compartir l'opinió del territori i traspassar-la a l'àmbit pedagògic i polític principalment. I també acompanyar els Moviments de Renovació Pedagògica i àmbits federats en tot allò que es pugui requerir. Des d'unes jornades del Secretariat d'Escola Rural, a l'Educació a Temps Complet, o una trobada d'escoles puntual, passant per simposis, reunions amb l'administració, sindicats... és força variat i interessant. Establim llaços entre la comunitat educativa i formem part del MUCE (Marc Unitari de la Comunitat Educativa). A més, personalment, sóc membre actiu també del meu MRP, concretament el Garraf en el meu cas.