La rosinca Carme Alsina prepara les maletes per marxar, del 9 al 15 de gener, a Londres per formar-se i conèixer experiències d'èxit que s'estan desenvolupant actualment a Europa en el marc de la lluita contra el bullying als centres educatius. La Xarxa de Convivència de Roses li ha facilitat poder participar en aquesta iniciativa d'intercanvi de coneixement Erasmus Plus, que gestiona l'Associació Projecte Aurora.

En la trobada a Londres, Carme Alsina es formarà al costat de persones de diferents països europeus: Croàcia, Grècia, Hongria, Itàlia, Letònia, Portugal, Eslovàquia, Regne Unit i Espanya. La idea és que, a partir dels coneixements que ella adquireixi, la Xarxa de Convivència pugui posar en pràctica noves estratègies que ajudin a eradicar el bullying en escoles i instituts de l'Alt Empordà.

Treball amb els instituts

El bullying és un fenomen conegut també com a assetjament escolar. Es produeix quan un infant o un jove és agredit psicològicament, físicament o moralment de manera continuada en el temps per un o més companys. Carme Alsina s'endurà en el seu equipatge el resultat de les entrevistes que ha mantingut amb els equips directius dels instituts Cap Norfeu i Illa de Rodes sobre el treball que desenvolupen per combatre aquest tipus de conductes d'abús. "Tant en un centre com en l'altre m'han explicat que hi ha dues formes de bullying, el físic, que afecta més els nois, i el verbal, més propi generalment en les noies", comenta Carme Alsina, que ha deduït, amb les converses amb els professionals docents, que, en els últims temps, l'assetjament més difícil de controlar és el que es produeix en l'àmbit ciber, a les xarxes socials.

"Per als instituts no és fàcil saber què passa a les xarxes socials perquè s'escapa de l'horari lectiu. Als pares, també els pot resultar complicat saber si el seu fill és un ciberassetjador o una víctima de bullying per internet. Abans, deixant-los l'ordinador al menjador per veure per on navegaven podia ser suficient, però ara, amb els mòbils, és difícil", manifesta la voluntària de la Xarxa de Convivència, la qual conclou que la situació és "preocupant".

Entre els apunts que ha agafat conversant amb professors, també parla de la diferència entre bullying i picabaralles o bromes pesades aïllades. "El bullying no són picarabaralles o bromes puntuals, el bullying té la intenció de fer mal i es produeix de forma sistemàtica", aclareix.

Demanar ajuda i no tapar-ho

Una de les recomanacions que fan els equips directius dels instituts als alumnes és, segons Carme Alsina, que tota víctima d'assetjament ha de demanar ajuda i que si hi ha companys als quals els consta que algú pateix aquest abús ho han de dir. "Sobretot, no s'ha de tapar. Les denúncies poden ser anònimes i es faciliten canals perquè hi hagi aquesta possibilitat", anota la voluntària, que assegura que parlar amb professionals del món de l'educació li ha servit de molt per poder anar a Londres, aquest gener, a formar-se en aquest àmbit.

Aquesta no és la primera iniciativa d'intercanvi europeu que la Xarxa de Convivència de Roses posa en marxa. Ara fa un any, dos joves de Figueres van fer una estada a París aprenent metodologies per treballar amb joves en risc d'exclusió social.