Qualsevol música, qualsevol gènere i qualsevol escenari és bo per lluitar contra la violència de gènere. Així ho han demostrat un grup de joves empordanesos que acaben de guanyar el primer premi del cinquè concurs d’espots per a la no-violència masclista organitzat per l’Ajuntament de Vic. El concurs s’emmarca dins la campanya de sensibilització que el VicDones-SIAD Osona fa amb motiu del Dia Internacional de la no-violència vers les dones.

Les darreres estadístiques apunten que els casos entre els joves van en augment, d’aquí la importància que siguin ells mateixos els que assumeixin aquest paper de sensibilització contra aquesta xacra social. L’Oficina Jove de l’Alt Empordà aborda aquesta problemàtica i coincidint que fa uns anys “tenim com a usuaris del buc d’assaig de l’Oficina Jove de l’Alt Empordà un grup de rapers de la ciutat, amb els quals hem estat treballant el tema del sexisme i el masclisme, vam decidir donar-los un paper protagonista i positiu, ja que moltes vegades és un col·lectiu que està criminalitzat”, explica Alexis Sánchez, dinamitzador de l’Oficina Jove.

Un missatge poètic i elaborat

Ha estat aquest grup juntament amb altres voluntaris del mateix espai els encarregats de tirar endavant la proposta. El vídeo havia de tenir entre 20 i 30 segons de durada i incloure continguts referents als valors culturals i socials de la no-violència envers les dones. L’entrega dels premis va tenir lloc dijous passat a Vic, amb la presència dels creadors de l’espot. La música i la lletra del vídeo ha anat a càrrec de Víctor Morillas Ilych, un jove cantant de rap i estudiant d’història a la Universitat de Girona: “el rap és un gènere amb el qual pots explicar moltes coses d’una manera molt explícita” però cal analitzar la lletra per entendre el que es diu. “Hi ha molta poesia en un rap i en les seves propostes, és un missatge sempre elaborat”, apunta Ilych. L’espot guanyador ofereix un missatge potent i es refereix a l’explotació de la imatge femenina quan diu: “El respecte perdut entre ritmes llatins forma part de la lletra”. Morillas destaca que ha volgut fer una crítica a totes les discoteques que promouen l’entrada lliure a les noies, utilitzant-les com a reclam perquè vinguin els nois. L’espot es desenvolupa al carrer, just davant de l’Oficina Jove, situada a Figueres. Les imatges mostren que és el noi que rapeja qui atura una agressió, donant-li la volta al que la societat espera. El micromasclisme viu al carrer. Les dones conviuen sovint amb petits actes que es podrien anomenar de micromasclisme: una floreta massa explícitament sexual, un gest massa groller, un comentari implícitament despectiu, seria el masclisme normalitzat socialment. El rap també en parla: “missatge acompanyat de zero tolerància”. El final de l’espot ho deixa clar: “no és no, això has d’entendre, la meva vida has de saber que no és teva”.

La sensibilització entre els joves és una tasca que treballa l’Oficina Jove Comarcal amb èmfasi. El concurs era obert a participants de tot Catalunya i s’hi van presentar un total de 33 treballs. El que va presentar l’Oficina Jove de l’Alt Empordà va rebre el primer premi, consistent en un diploma, 500 euros en metàl·lic i la difusió de l’espot a través dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials. Però més enllà de guanyar o no “es tracta de fer difusió entre els joves”, en l’àmbit d’escoles i instituts, perquè el missatge arribi a tothom. Tal com apunta el dinamitzador de l’espai juvenil, “no és una tasca aïllada, sinó que la treballem any rere any i el concurs ha estat una proposta per motivar els joves”. La transfòbia, l’afectivitat, la sexualitat són alguns dels temes que s’aborden des de l’Oficina per sensibilitzar aquest col·lectiu.

Aquest no és el primer treball creat per joves empordanesos premiat. El curt ¿Somos Iguales? va ser guanyador del guardó Píkara en el concurs de la Unesco-Etxea del país basc, Dame 1 mínuto de Igualdad. Va ser realitzat pels Agents Joves de Salut 2015, nois i noies de 14 a 18 anys formats en temes d’hàbits saludables i afectius. L’Oficina Jove va fer públic el vídeo el 8 de Març, Dia Internacional de la Dona.