El ple del Consell de l'Advocacia Catalana ha aprovat el nomenament de Carles McCragh, degà del Col·legi d'Advocats de Girona, com a nou president d'aquest organisme, en substitució d'Oriol Rusca. En el nou equip directiu figura també el degà del Col·legi d'Advocats de Mataró, Julio J. Naveira, que ha estat elegit vicepresident. El degà del Col·legi d'Advocats de Figueres, Joan Ramon Puig, es manté com a tresorer.

El plenari del Consell, format pels catorze degans dels Col·legis d'Advocats catalans, s'ha reunit aquest dilluns, 19 de desembre, a la tarda, a Barcelona, en un ple durant el qual han estat nomenats el nou president i el nou vicepresident d'un equip directiu que marcarà les línies a seguir durant el proper mandat. La resta de nous càrrecs es nomenaran a partir de gener.

El Consell de l'Advocacia Catalana és l'òrgan representatiu dels catorze Col·legis d'Advocats que hi ha a Catalunya: Barcelona, Figueres, Girona, Granollers, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Tarragona, Terrassa, Tortosa i Vic. Aquest òrgan escull anualment nou president entre els degans dels 14 Col·legis d'Advocats catalans per tal que els representi per un període d'un any.

El nou representant de l'Advocacia Catalana, Carles McCragh, ha explicat que el seu principal objectiu serà convertir l'Advocacia en "un eix essencial per a una reforma seriosa de la justícia". McCragh considera que el "ciutadà ha d'estar al centre de la justícia", com a servei públic que és i, perquè això sigui possible "cal assolir una justícia de proximitat, ràpida, eficient, independent, intel·ligent i en l'idioma que triï el ciutadà".

En aquest sentit, l'Advocacia Catalana fa temps que reclama un gran pacte d'Estat per la Justícia que senti les bases per al bon funcionament del sistema judicial "i ara, per primer cop, sembla que hi consens per tirar endavant les reformes necessàries perquè la Justícia entri d´una vegada per totes al segle XXI", ha dit McCragh.

Per al nou president del Consell "aquest pacte ha de comptar amb la participació de tots els operadors jurídics, però de manera rellevant amb el col·lectiu de l'advocacia, que som els que treballem directament colze a colze amb la ciutadania i fem de mitjancers entre aquesta i l'Administració de Justícia, per la qual cosa coneixem de primera mà els seus problemes i necessitats".

El nou president del Consell també s'ha compromès a tirar endavant iniciatives relacionades amb la defensa legal dels Drets Humans en tots els àmbits de la societat. "En un moment en el que s´està posant en dubte una premissa tan bàsica com és la pròpia legalitat de l'ésser humà -es parla de persones legals o il·legals, en funció del costat de la frontera en el qual es troben- urgeix reclamar el respecte a normatives internacionals tan bàsiques com les que recull la Declaració Universal de Drets Humans, la Carta de Drets Fonamental de la UE o la Convenció sobre l'Estatut del Refugiat, normatives totes elles que són vulnerades a diari en la crisi dels refugiats". Per això, des dels Col·legis d'Advocats "continuarem treballant en la defensa dels drets de les persones més vulnerables".

Per la seva banda, el president sortint, Oriol Rusca, ha valorat molt positivament el mandat 2016, durant el qual s'han fet efectives algunes de les mesures més reivindicades per l'Advocacia institucional, com ara l'exempció de les taxes judicials per a petites i mitjanes empreses, després que el 2015 ja es va assolir que les persones físiques quedessin exemptes del seu pagament.

Rusca també ha manifestat la seva satisfacció perquè aquest any, per primera vegada, s'ha pogut fer en català la prova d'accés a l'Advocacia, una reivindicació de l'Advocacia Catalana des que es va instaurar la prova, el 2014. "Finalment el Ministeri de Justícia ha escoltat la petició de l'Advocacia Catalana i aquest any la prova s'ha pogut fer en català", ha destacat Rusca, per afegir que "el proper repte serà que l'examen inclogui més temes del Dret propi de Catalunya, especialment en els àmbits civil i administratiu".

El nou president del Consell de l'Advocacia: Carles McCragh i Prujà (Girona, 1952) és advocat en actiu. Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona i especialitzat en Dret Civil. Degà del Col·legi d'Advocats de Girona des de l'any 2010, vicepresident de la Fundación de la Abogacía para los Derechos Humanos del Consejo General de la Abogacía Española (CGAE), fundador i president de l'Associació Liberpress. Des d'aquest 19 de desembre, presideix el Consell de l'Advocacia Catalana, l'òrgan representatiu dels catorze Col·legis d´Advocats catalans, que té adherits els de les Illes Balears, Perpinyà i Andorra, i que aplega prop de 36.000 col·legiats