La biblioteca d'Avinyonet de Puigventós torna a ser, des de fa poc, un espai de cultura i activitats. Per a aquest dimarts, 13 de desembre, s'hi ha programat la presentació de L'Agenda Llatinoamericana Mundial 2017, amb l'impuls del Grup d'Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat (GEES). L'acte se celebra a les 20.00 hores.

La persona convidada a presentar-la és Engràcia Valls, enginyera agrícola, redactora i col·laboradora de l'Agenda Llatinoamericana 2017 sobre Ecologia Integral. De fet, el lema de l'edició del 2017 d'aquest anuari és 'Ecologia Integral, reconvertir-ho tot'.

La història de l'Agenda Llatinoamericana Mundial

L'any 1992, coincidint amb els actes reivindicatius en motiu del 500 anys de l'arribada dels espanyols a Amèrica, es va editar la primera Agenda Llatinoamericana. L'Agenda va ser una iniciativa de José María Vigil i de Pere Casaldàliga per a fer una eina de reflexió al voltant de temes polítics i socials des d'una vessant constructiva i crítica.

Amb aquest objectiu, cada any l'Agenda inclou un centenar de pàgines amb firmes tant prestigioses com Saramago, Frei Betto, Leonardo Boff, Eduardo Galeano i Pere Casaldàliga. Alguns dels lemes de l'Agenda han estat 'Exigim i fem una altra democràcia', 'Per una altra humanitat, una altra comunicació' o 'Les cultures en diàleg'.

L'Agenda és una iniciativa Llatinoamericana però té vocació mundial. La reflexió és vàlida arreu. Des de Catalunya, la Comissió de l'Agenda porta l'edició catalana des de 1995. Com a part de l'objectiu de crear xarxes de participació popular i difusió del missatge de l'Agenda, la Comissió distribueix l'Agenda, col.labora en l'organització de les presentacions anuals arreu de Catalunya i elabora diferents materials de reforç del missatge de l'Agenda. La comissió també s'encarrega de coordinar l'intercanvi mutu entre poblacions catalanes i llatinoamericanes. És el que anomenem Campanya d'Anada i Tornada.