Des d'aquest dimarts i fins diumenge, el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà aprofita el llarg pont festiu per celebrar el Festival de les Aus. Públic i ocells han compartit, fins ara, unes jornades marcades pel temps estable i una bona representació d'espècies autòctones i migradores.

Els responsables del parc aprofiten el Festival per donar a conèixer aquest espai natural, que acull gran varietat i diversitat d'aus, i el món d'aquests animals meravellosos. Així, com cada any, es programen visites guiades per descobrir racons del parc com ara les closes d'en Llovet i els arrossars de la Gallinera, l'estany de Vilaüt o els ajocadors del Fluvià. També hi ha la possibilitat d'apropar-se a l'activitat interna de la gent del parc com ara la tasca dels responsables del Centre de Fauna on es recuperen animals ferits o malalts. En aquest sentit, durant el Festival, tant dijous com dissabte, s'alliberaran aus recuperades "preparades per alçar el vol tot depenent del dia", explica Glòria Rosas, del parc natural. També aquests dies es podrà veure com es fan els anellaments científics de les aus o com s'elaboren els censos hivernants dels ajocadors.

La rehabilitació dels falciots

Una de les xerrades a destacar serà la que oferirà la veterinària Maria Piferrer del Centre de Fauna que parlarà dels falciots, unes aus amb uns índexs de supervivència baixos. De fet, actualment està en marxa un projecte de recerca per a la seva rehabilitació.

Durant el Festival, totes les activitats i l'accés al parc són gratuïts a excepció d'una visita a l'observatori del Matà amb trenet, que costa 6 euros, i l'ornitocaiac, una proposta per veure els ocells hivernants des de dalt d'un caiac, "una visió des de dins del riu", especifica Rosas. Tampoc faltarà una exposició de Germain Malé, un fotògraf amateur que estima molt els ocells i que els mostra amb una mirada humorística, i una visita al parc de la mà del dibuixant Toni Llobet i de l'exposició 'EmpordàNa't'. Instal·lada a la Farinera de Castelló, se n'ha fet una còpia només de la part dedicada als Aiguamolls.