L'ésser humà ja té cartografiada el 100% de la superfície de la Lluna i del planeta Mart. Però, en canvi, només ha explorat entre el 2% i el 5% del fons del marí.

Els mars i oceans cobreixen el 70% de la superfície de la Terra, ergo, la Terra està per explorar en la seva major part!

Un submarí revolucionari per explorar mars i oceans

L'Ictineu 3 és el primer d'una nova generació de submarins tripulats per a l'exploració dels fons marins. Un vehicle amb unes potencialitats radicalment diferents als existents fins ara. Les seves línies hidrodinàmiques d'alta eficiència, el seu pes i volum molt reduït i el seu sistema energètic d'alta densitat li permeten fer llargs desplaçaments per sota l'aigua, fins a 40 km, més de deu vegades més de recorregut que el que poden fer els submarins científics actuals.

Un rècord mundial

Per demostrar les potencialitats d'aquest submarí, durant la campanya d'octubre es va plantejar un primer repte, que va esdevenir un èxit i un rècord mundial.

Per primera vegada a la història un petit submarí científic, propulsat elèctricament i sense suport extern, ha pogut recórrer per sota l'aigua una distància de 12 km, la que separa el port de Sant Feliu de Guíxols amb el port de Palamós. Com no podia ser d'una altra manera, a l'Ictineu 3 li ha tocat fer el trajecte amb un corrent en contra de 1 Km/h durant tres quartes parts del trajecte.

Per vèncer el corrent el submarí ha hagut d'emprar més energia del compte, tant per poder avançar més ràpid que el corrent i no retrocedir, com per anar compensant les desviacions que produïa el corrent, no sempre en la mateixa direcció en què volia avançar el submarí. Per això s'estima que el recorregut real sota l'aigua ha ha estat d'un total de més de 16km i que en condicions de calma sense corrent se'n podrien arribar a fer fins a 40.

Malgrat la tramuntana i el vent i onatge en contra, i gràcies a l'equip professional del CASC i d'Ictineu Submarins es va poder fer un seguiment precís de la trajectòria del submarí i mantenir les comunicacions en tot moment, condició indispensable per a una travessa d'aquesta magnitud.

Tot i fer la travessa amb els quatre motors a màxima potència, els equips de navegació i els llums encesos durant tot el trajecte, l'Ictineu 3 va consumir només el 45% de l'energia disponible.

L'equip de l'Ictineu 3 està treballant ara en un nou repte per fer una travessa de 40 km per sota l'aigua en un lloc i data que de moment els promotors mantenen en secret.

Els promotors esperen obtenir els recursos necessaris via micromecenatge i esponsorització, la campanya ja està oberta.

Aquesta gesta es va produir en el marc de la col·laboració entre Ictineu Submarins i el CASC (Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya) durant el transcurs de la campanya arqueològica Baix Empordà, i va ser possible gràcies al suport rebut pel Club Nàutic de Sant Feliu de Guíxols, el Museu de la Pesca de Palamós i l'empresa General Nàutic de Palamós.