Figueres participa aquest dimarts, 29 de novembre, en la I Trobada de la Ciutat Educadora com a membre de l'Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE) juntament amb Girona, Banyoles, Olot, Palafrugell, Palamós, Salt i Santa Coloma de Farners.

Els alcaldes d'aquestes vuit localitats, entre els quals hi ha l'alcaldessa figuerenca, Marta Felip, es reuneixen a Girona, la ciutat amfitriona de la trobada, per signar el compromís de les ciutats per compartir experiències i estendre el missatge de la Carta de les Ciutats Educadores a poblacions properes. L'objectiu comú ha de ser voler treballar per a la millora dels seus ciutadans i ciutadanes a través de l'educació.

Figueres és membre de l'Associació Internacional de Ciutats Educadores des de l'any 2000. Com a tal, assumeix els principis que es recullen en la Carta de Ciutats Educadores, Declaració de Barcelona, 1990. Aquest dimecres, 30 de novembre, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de la Ciutat Educadora, la ciutat de Figueres celebra la lectura del manifest Ciutats Educadores, a la plaça de l'Ajuntament, a les 12.00 hores.

D'acord amb els principis que es recullen en la Carta, la ciutat educadora és un nou paradigma, un projecte necessàriament compartit, que involucra tots els departaments de les administracions locals, les diverses administracions, i la societat civil. La transversalitat i la coordinació són bàsiques per a donar sentit a les actuacions que incorporen l'educació com un procés que es dóna al llarg de tota la vida.

Les autoritats locals han de propiciar, facilitar i articular la comunicació necessària per al coneixement mutu de les diverses actuacions que es duen a terme i per a l'establiment de les consegüents sinèrgies per a l'acció i la reflexió, mitjançant la constitució de plataformes conjuntes que possibilitin el desenvolupament dels principis de la Carta de Ciutats Educadores.

Girona ha impulsat la Primera Setmana de la Ciutat Educadora (del 28 de novembre al 2 de desembre) i posa en comú el treball que desenvolupen les ciutats perquè l'educació sigui eix transversal de totes les polítiques locals, reforçant el potencial educador de les actuacions i programes de salut, medi ambient, urbanisme, mobilitat, cultura, esport, etc.