Després del #BlackFriday i del #CyberMonday, que donen el tret de sortida a la campanya de compres de Nadal, Catalunya viurà aquest dimarts la segona edició del #GivingTuesday, una iniciativa que fomenta la cooperació entre entitats socials, ciutadans i empreses a través de donacions i la captació de noves persones voluntàries. Es tracta, també, d´una crida per contrarestar les dues jornades anteriors de caire consumista i conscienciar la societat de la necessitat de ser solidaris. En aquest sentit, està prevista la participació d´unes de 200 entitats (300 arreu de l´Estat), amb l´objectiu de duplicar els 405.000 euros recaptats l´any passat. D´altra banda, una vintena d´ONG s´aplegaran al Portal de l´Àngel a partir de les onze del matí per iniciar la campanya.

Alguns exemples de projectes d´entitats catalanes que cerquen donacions dels ciutadans en la jornada d´aquest dimarts són la recollida de joguines per a infants en situació vulnerable, la formació d´adults per a la inserció laboral, l´acollida a les persones migrants més vulnerables o la promoció de més donacions de sang, entre d´altres.

A Catalunya, 1,5 milions de catalans col·laboren amb les entitats socials, entre els quals hi ha 348.000 voluntaris, 563.000 donants i 559.000 socis, segons dades del Baròmetre del Tercer Sector Social publicat per la Taula del Tercer Sector.

D´altra banda, a partir de les onze del matí, una vintena d´ONG iniciaran el Dimarts Solidari amb una donació de sang conjunta a la unitat mòbil del Banc de Sang instal·lada al Portal de l´Àngel de Barcelona. Seran, totes elles, entitats dedicades a la salut, infància i joventut, recerca, discapacitat, a més d´altres com la lluita contra el càncer, l´accés a un habitatge digne o la lluita contra el canvi climàtic.

Les donacions també es poden fer a través d´Internet, concretament a la web givingtuesday.cat, on es podrà triar una causa per fer una aportació. Aquesta pàgina estarà activa fins el 31 de desembre d´aquest any.

La jornada del Dimarts Solidari se celebra en 71 països d´arreu del món com el Regne Unit i els Estats Units -on compta amb el suport d´entitats i empreses com la Fundació Bill&Melinda Gates, Facebook o Paypal- i està promoguda, entre d´altres, per institucions com l´ONU. La iniciativa va sorgir fa quatre anys als Estats Units i només l´any passat va recaptar 113 milions de dòlars.