Berta Mateos Vivar de l'Institut Castelló d'Empúries ha estat guardonada amb el Primer Premi de Batxillerat de la Fundació Víctor Grífols i Lucas pel treball de recerca "Més que humans? El debat ètic al voltant de la neuromillora".

La pròpia autora, en la presentació de la seva investigació, exposa que aquest treball de recerca pretén abordar quines implicacions socials, ètiques o polítiques pot tenir l'ús de les tecnologies de neuromillora. És a dir, quins arguments justificarien la limitació, regulació, o fins i tot prohibició, de la llibertat de l'individu alhora de potenciar discrecionalment les seves capacitats?

"Moltes de les tècniques de neuromillora o potenciació de les capacitats cognitives es troben al mercat a l'abast de tothom. Això porta a la necessitat urgent de plantejar un debat social que abordi les qüestions sobre el seu ús, les seves potencialitats, però també els seus riscos, i la necessitat de la seva regulació, ja que poden estar en joc valors fonamentals de la nostra societat com l'autonomia, el mèrit personal, la responsabilitat, la llibertat, la justícia o la igualtat", adverteix l'estudiant.

El treball de Berta Mateos ha estat dirigit pel professor Albert Piñero. Les distincions que promou la Fundació Víctor Grífols i Lucas van néixer amb la finalitat d'estimular la inclusió de la dimensió ètica en la investigació. En aquest sentit, l'organisme convoca tres premis a la recerca en el batxillerat.

Berta Mateos Vivar, en haver guanyat el primer premi, ha estat guardonada amb la matrícula dels dos primers anys de la carrera universitària.

Es dóna la circumstància que el tema que ha centrat el treball de recerca de l'estudiant de l'INS Castelló d'Empúries coincideix amb la temàtica de la IV Olimpíada de Filosofia de Catalunya, que tindrà lloc el març del 2017, i que té com a lema Noves tecnologies i identitat humana.