La violència de gènere és una problemàtica estructural, que va molt més enllà de l’àmbit privat i que, amb el fi d’eradicar-la, és necessària la mobilització de tots els agents socials”. Amb aquest esperit, la companyia Lapsus Espectacles presenta ¡Mujer tenías que ser!, un muntatge emotiu on la narració i la música portarà el públic al món de diferents dones que pateixen violència de gènere, discriminació i dominació, aquest divendres 25 de novembre, dia internacional contra la violència masclista a les 7 de la tarda, a l’Auditori dels Caputxins de Figueres.

Un any més, l’Ajuntament figuerenc programa una sèrie d’actes per sensibilitzar la ciutadania sobre aquesta problemàtica i ho fa també des d’un vessant lúdic. Abans de l’espectacle, s’ha previst una taula rodona-debat sobre el Projecte Nahual de la Fundación Utopía, que promou un grup de joves de Guatemala amb la intenció d’exportar i provar a diferents ciutats de Catalunya un projecte d’empoderament de la dona, per obrir després un debat participatiu amb el públic. Al migdia es farà la lectura institucional del manifest contra la violència de gènere i, a les sis de la tarda, El Grup de Dones de l’Alt Empordà-Glòria Compte portarà a terme una performance reivindicativa, que com cada any omplirà de missatges de rebuig el carrers, a l'espai de la plaça de l’Ajuntament, a les 18.00 hores.

Informació a Figueres

Durant tota la setmana, Figueres ofereix informació a través de la campanya sobre línia 900 900 120 i facilitant les dades del Servei d’informació i atenció a les dones municipal (Siad) que l’any passat va atendre una vuitantena de dones. També aquest any promou la cartellada Gira-li l’esquena pels carrers i comerços de la ciutat, una campanya amb la qual l’Institut Català de les Dones busca un rebuig social massiu a aquest tipus de violència, ja que “Qui exerceix la violència masclista necessita còmplices”.

La violència de gènere creix entre els joves

L'apartat de la sensibilització destaca, dins els actes que l’Ajuntament de Figueres programa cada any amb motiu del Dia Internacional de la Violència de Gènere, que la violència augmenta entre els joves. La setmana passada, Susanna Bosch -coordinadora del Servei d’Atenció i Informació a les Dones de Figueres- va oferir una xerrada als alumnes de 4t d’ESO de la Salle sobre la violència masclista. Bosch afirmava que “es constata un augment de la violència de gènere entre els joves, cada cop vénen noies més joves al SIAD, la xifra va a l’alça”. Bosch remarca com les noves tecnologies estan facilitant conductes de control que desemboquen en relacions tòxiques entre les parelles i afavoreix l’exposició de la vida privada. Tal com publica La Vanguardia a principis de novembre, el Consell General del Poder Judicial detecta un augment de les peticions de protecció entre les noies menors de divuit anys. És una dada preocupant tant per la situació de present, com per la tendència de futur.

Dues accions reivindicatives a Castelló d'Empúries

Un home experimenta i manifesta un món de sensacions i emocions posant-se voluntàriament en la pell d’una dona a l’espectacle WoMan. Així s'apropa a la seva lluita diària, quotidiana, per sobreviure en un univers encarat i protagonitzat, encara avui, per l'home. Amb aquest espectacle, la Cia. de Dansa Contemporània El Paller de Castelló d’Empúries explora el desig, la ràbia, la tristesa, la impotència, l’amor i el desamor, a través dels diferents estats pels quals travessa el personatge, interpretat per Isidre Rebenaque. “La recerca i la creació passa per diferents qualitats de moviment, jugant amb la velocitat, la radialitat i la seqüencialitat de les frases de moviment i de la composició”, expliquen les directores del muntatge Emma Teixidor i Dolo Yglesias, que es podrà veure divendres al Convent de Santa Clara.

“Som una entitat compromesa. Fa 10 anys que participem en aquest tipus d’actes per oferir suport i abraçar les víctimes, com en els darrers espectacles. Volem sacsejar consciències, reflexionar i fer reflexionar la societat, els homes, sobretot, i també les dones, que encara ens queda moltíssim camí per fer. Tant aquí, a casa nostra, com en tot el món. És molt important utilitzar l’art per sacsejar la consciència del públic i de la nostra societat”.

També l'artista Pilar Farrés busca la interacció amb el públic a través d’una acció al carrer, per plantar cara a la violència i dir prou amb la performance Roc, que pretén interactuar amb el públic. Serà el 25 a les 20.00 hores a la plaça de les Monges de Castelló.