El consum de webs en català ha crescut un 7% en el darrer any, segons revela l'Informe de Política Lingüística 2015 de la Generalitat, presentat aquest dimecres al Parlament. El 54,5% de la població que consulta Internet visita pàgines en català i els deu webs més utilitzats tenen versió catalana. Només un d'ells, però, està exclusivament en català: es tracta del diari 'Ara'. Així mateix, s'han creat catorze nous mitjans digitals professionals en català fins a l'agost d'aquest any. En total, n'hi ha 104, amb 76 milions de pàgines vistes mensuals. Pel que fa a l'oferta cultural, s'ha incrementat un 6% el consum d'espectacles en català i hi ha hagut 5.000 sessions més de cinema doblat, subtitulat o original en català que al 2014. Pel conseller de Cultura, Santi Vila, les dades denoten la situació "notablement positiva i de fortalesa" de la llengua en un entorn sociodemogràfic advers des de l'any 2000.

Els deu webs més visitats a Catalunya són, per primera vegada, accessibles en català. Per ordre de 'clics', són: Google, Facebook, Youtube, La Vanguardia, Twitter, Live, Ara, El Periódico, Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i El País. A més, sis dels deu programes de missatgeria més utilitzats a casa nostra són en català, incloent-hi els líders del mercat, com Whatsapp o Facebook Messenger.

L'Informe de Política Lingüística 2015 presenta un estudi inèdit sobre l'ús del català per part de grans marques. En una primera onada, se centra en les pàgines web i l'atenció telefònica. A partir d'una enquesta realitzada a 1.400 consumidors catalans, s'han determinat 448 marques líder. D'aquestes, un 15% mostren inicialment el web en la seva modalitat catalana (sempre que l'usuari tingui l'ordinador configurat en català), i un 30% té el català com a llengua del web.

Les empreses que més català utilitzen en el món digital són les de subministraments de la llar i transports de viatges, seguides de les de vins i caves, les d'aigua i els serveis financers. Els sectors amb menor oferta de català són telefonia mòbil, motocicletes, electrònica i informàtica, i automòbil. A les cadenes de restaurants i marques d'higiene i cura personal, la presència del català a Internet no supera el 10%, i se situen a la cua.

Punts forts i febles

En roda de premsa al Parlament, el conseller de Cultura, Santi Vila, ha subratllat que en un context de "modernitat i dins l'era digital, el català gaudeix d'una salut més que notable". En canvi, "continuem ensopegant en àmbits com la justícia o el cinema", ha afegit.

Així, l'estudi constata que la presència del català a la justícia és encara deficitari, ja que el percentatge de sentències en català és del 8,4%. Els jutjats de primera instància són els que més n'emeten, el 23%. Així mateix, creix lleugerament el català en els documents notarials i es manté en la documentació mercantil. Tarragona és la demarcació amb més sentències notificades en català (16,96%), seguida de Lleida (15,02%), Barcelona (12,41%) i Girona (9,06%).

El conseller Vila ha lliurat l'Informe de Política Lingüística a la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, acompanyat de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa. En la seva valoració política de l'estudi, el titular de Cultura ha assenyalat que les xifres demostren que el català es troba en una situació "raonablement positiva i de fortalesa, contra pronòstic" atesa la situació sociodemogràfica que viu del país arran de les onades migratòries dels anys 2000.

Agafant com a referència dades del 2013, l'informe recorda que el 94,3% de la població major de 15 anys entén el català i que el 80,4% el sap parlar. Al voltant de 662.300 persones adultes tenen llengües inicials diferents del català i del castellà.

Oferta cultural

Pel que fa l'oferta cultural i de lleure, el 25,6% de lectors van optar per un llibre en català al llarg de l'any passat, un percentatge superior al 24,8% registrat al 2014. També ha crescut el consum d'espectacles en català, a l'entorn d'un 6%. El 59,5% dels espectadors de teatre i arts escèniques ha vist el darrer espectacle en català.

En el camp del cinema, el total de sessions doblades, subtitulades o originals en català ha estat de 27.287, gairebé 5.000 més que al 2014. En total, el cinema en català va acumular 745.961 espectadors.

Mitjans de comunicació

En relació al camp de la comunicació, el ràdio és el mitjà amb més consum en català (64,1%). Per contra, el nombre de televidents que van veure programes en català va caure del 54,2% al 51,8%, en part atesa l'ampliació de l'oferta televisiva en castellà.

A Catalunya, es publiquen 104 mitjans digitals professionals en català, el que suposa catorze més que al mateix període de l'any anterior.

Ensenyament del català

El nombre d'alumnes escolaritzats en català és d'1,3 milions, 8.000 més que l'any passat. En els graus universitaris, el català es manté en el 75% de les classes. Un percentatge que varia en l'educació postuniversitària, on creix la presència de l'anglès. La mitjana d'ús del català als màsters és del 54,5%.

D'altra banda, al llarg de l'any passat va créixer el nombre d'inscrits als cursos de català del Consorci de Normalització Lingüística després de cinc anys de reculada. Gairebé, 1,7 milions de persones aprenen català gràcies a aquests cursos, on el 64,7% dels matriculats són nascuts a l'estranger.

Un total de 13.682 persones han obtingut certificats de català. El nivell superior és el que té un percentatge superior d'alumnat jove. Des del 2002, s'han lliurat 261.826 certificats de llengua.

El català, pendent del TC

Aspectes lingüístics de les llei d'educació, de l'occità, del codi de consum, del cinema i d'acollida estan pendents de sentència del Tribunal Constitucional (TC). El conseller Vila ha assegurat que els "punts febles" del coneixement i ús del català, en bona mesura, s'expliquen per la qüestió legal. "Continuem segrestats per una legislació espanyola que no ens permet anar més enllà i, a més, la legislació catalana és posada en qüestió i està en litigi de cara a la seva aplicació", ha conclòs.

Aranès

L'estudi també es fixa en la situació de l'aranès. El 80,7% de la població major de 15 anys de l'Aran entén l'occità, el 55,6% el sap parlar, el 59,3% el sap llegir i el 34,9% el sap escriure. El castellà és la llengua habitual per al 55,1% dels aranesos, mentre que l'occità és la llengua habitual del 21,4% de la població aranesa i el català per al 16,4%. La presència de l'occità creix en totes les relacions interpersonals excepte a la dels membres de la llar, on es manté.

Així mateix, l'informe posa de manifest que s'ha consolidat la formació en llengua i cultura occitanes, tant a l'Aran com a Barcelona. S'han registrat 1.791 alumnes al curs d'aranès en línia des de l'any 2010 i s'han obert nous cursos d'introducció a la llengua i la cultura occitanes.