Hi ha moltes evidències científiques que ressalten els beneficis de la pràctica del mindfulness. Un dels primers indicis de felicitat és la capacitat de calma i tranquil·litat. El mindfulness és, per definició, l'energia de ser conscient i estar despert davant d'allò que passa dins d'un mateix i al seu voltant en el moment present. Cinquanta professionals vinculats al món de la docència han cregut interessant formar-se en aquesta dinàmica vivencial i participen, aquest trimestre del curs, en unes jornades que es titulen «Escoles Despertes. Mindfulness aplicat a l'educació».

La iniciativa és compartida entre l'Àrea d'Educació, Infància i Joventut de l'Ajuntament de Figueres -finança el curs, amb un cost de 3.312,66 euros-, el Moviment de Renovació Pedagògica de l'Alt Empordà i el Servei Educatiu de l'Alt Empordà.

La regidora d'Educació, Infància i Joventut, Núria Galimany, explica que el curs de mindfulness és una contribució del govern de la ciutat a potenciar el talent dels mestres, dels professors i de tots els professionals implicats en l'educació. "Ens agrada ser impulsors d'una iniciativa com aquesta. Entenem que tots hem de ser peces d'un engranatge de feina i de responsabilitat envers els nostres infants, adolescents i joves", anota la regidora, i conclou: "Més enllà que hi hagi escoles despertes o adormides, allò que personalment comparteixo i crec és que els educadors, mestres i professors feliços poden canviar el món."

El treball del dia a dia

Els cinquanta participants del curs són professionals de llars d'infants, escoles, instituts i també de l'àmbit de l'educació no formal o de lleure. La gran majoria treballen a l'Alt Empordà, però també n'hi ha que vénen de més lluny. La presidenta del Moviment de Renovació Pedagògica de l'Alt Empordà, la mestra Júlia Bardera, valora l'organització d'aquest curs perquè, segons afirma, el mindfulness "pot oferir més recursos per treballar en el dia a dia amb infants i joves".

"En moltes ocasions, aquests alumnes viuen situacions o dinàmiques estressants o complicades. Els volem oferir una educació conscient, tot intentant millorar aspectes de concentració i atenció, potenciant l'aquí i l'ara a partir de tècniques de relaxació, escolta o resolució de conflictes", exposa Júlia Bardera.

El curs «Escoles Despertes. Mindfulness aplicat a l'educació» l'imparteix Pilar Aguilera, especialista en educació emocional, mindfulness i disseny i avaluació de programes educatius, com ara Escoles Despertes.

El Moviment de Renovació Pedagògica de l'Alt Empordà va oferir un petit tast del que és el mindfulness a l'Escola d'Estiu. "Hi va haver una resposta molt positiva per part dels professionals que hi van participar i, per això, vam lligar aquest curs, al llarg del primer trimestre, per aprofundir més en el tema", diu Júlia Bardera.