L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i la regidora d'Educació, Infància i Joventut, Núria Galimany, han recollit aquest dimarts, 15 de novembre, a Santander, el Segell de Ciutat Amiga de la Infància Segell de Ciutat Amiga de la Infància, que concedeix UNICEF. Representants d'un total de 55 ciutats de tot l'Estat espanyol s'han reunit a la capital càntabra per rebre aquest segell per primer cop, un reconeixement a la seva tasca en el foment de la participació dels infants i la defensa de la infància a través de les polítiques locals.

Núria Galimany ha explicat que l'acte, que s'ha celebrat al Paraninfo de la Magdalena de Santander. ha estat "molt emocionant i tot un privilegi". Tant ella com l'alcaldessa afirmen que "Figueres es mereix aquest reconeixement"

A l'Estat Espanyol són 170 les poblacions que conformen la xarxa de Ciutats Amigues de la Infància. Aquestes localitats promouen i impulsen l'aplicació de la Convenció sobre els Drets de l'Infant en l'àmbit local, promocionen la participació dels nens, nenes i adolescents en tots els temes que els afecten, i fomentar el treball en xarxa entre els diferents municipis que formen part d'aquesta iniciativa. L'objectiu és que es dissenyin i implementin polítiques públiques eficaces per millorar el benestar dels nens, defensant els seus drets, fomentant la seva participació i fent de les ciutats entorns més habitables, especialment per als més joves.

"Ser Ciutat Amiga de la Infància és més que un segell, és triar ser una ciutat on els drets es facin patents i veritables, on es convisqui al voltant dels drets humans i dels infants, i on ells i elles siguin el centre", ha declarat durant el lliurament de premis el president d'UNICEF Comitè Espanyol, Carmelo Angulo.

Promoció i implantació de polítiques municipals a favor dels infants

El Programa Ciutats Amigues de la Infància, que lidera UNICEF Comitè Espanyol des de l'any 2002, en aliança amb el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i l'Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i l'Adolescència (IUNDIA), busca contribuir a millorar les condicions de vida dels nens, nenes i adolescents, mitjançant la promoció i la implantació de polítiques municipals que garanteixin el seu desenvolupament integral amb un enfocament de drets.