El Departament de Governació ha transferit a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) un total de 41.393 fitxes de personal funcionari de la Generalitat republicana, que fins ara es trobaven emmagatzemades a la seu del departament. En concret, les fitxes recullen les dades - nom i cognom de l'empleat, data de nomenament i cessament, departament i càrrec- dels empleats que van treballar per la Generalitat entre els anys 1936 i 1938. L'objectiu és que tota aquesta informació estigui digitalitzada i a l'abast de tota la ciutadania abans de finalitzar l'any. La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha destacat que la donació té un doble objectiu: "fer justícia històrica cap als treballadors de l'època republicana i reconèixer els anys de treball de tanta gent". Per la seva banda, el conseller de Cultura, Santi Vila, ha volgut subratllar la importància de la feina dels servidors públics, "especialment en el període que estem vivint".

L'Arxiu Nacional de Catalunya ha acollit aquest dilluns l'acte de lliurement de les fitxes de personal funcionari de la Generalitat republicana que fins fa pocs mesos es trobaven emmagatzemades a la seu del Departament de Governació, a Via Laietana. Es tracta d'un total de 41.393 fitxes que correspondrien a uns 15.000 treballadors que van treballar per l'administració pública entre els anys 1936 i 1938. Segons ha detallat la responsable de Gestió Documental del departament de Governació, Blanca Verdaguer, aquesta documentació "havia quedat en l'oblit i es trobaven emmagatzemades al dipòsit de l'arxiu fins que un dia van aparèixer mentre fèiem un inventari".

Recuperen més de 40.000 fitxes de treballadors de la Generalitat republicana

Recuperen més de 40.000 fitxes de treballadors de la Generalitat republicana

Verdaguer ha detallat que la feina gruixuda d'elaboració de les fitxes es va realitzar durant els anys 80 amb l'objectiu de recopilar informació laboral sobre els funcionaris de la Generalitat republicana. Ara, la tasca del Departament de Governació s'ha basat en organitzar, descriure, informatitzar i instal·lar en capses d'arxiu definitiu tota aquesta documentació. Per Verdaguer, aquestes fitxes "són un testimoni únic del pas d'aquestes persones per l'administració pública, ja que els expedients del personal es van perdre per les circumstàncies de la guerra i el franquisme".

En concret, les fitxes contenen el nom i cognom de l'empleat, la delegació territorial, la data de de nomenament i de cessament, el departament i el seu càrrec. La responsable de Gestió Documental del departament de Governació ha explicat que els treballadors eren d'àmbits molt diversos com ara mestres, personal sanitari o policia. En total, s'han tractat 41.393 fitxes contingudes en 147 capses, que representen 14,7 metres lineals de longitud.

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha destacat que l'acte d'aquest dilluns té una important "càrrega històrica i sentimental" perquè representen "la trajectòria personal i professional de molta gent". "És una informació molt valuosa que posa en valor la feina dels treballadors públics", ha constatat Borràs. Per la consellera, es tracta d'un acte de "justícia històrica cap als treballadors de l'època republicana" i també "un reconeixement als anys de treball de tanta gent". "Aquest és un país amb una història mil·lenària i avui aportem una petita engruna més de la nostra història i d'uns treballadors que estaven en l'anonimat, però que a partir d'avui coneixem el seu nom i cognom i què van fer", ha celebrat Borràs.

De la seva banda, el conseller de Cultura, Santi Vila, ha destacat la importància de posar el focus en el col·lectiu de servidors públics "que en el temps de la República van comprometre's amb l'administració". Per ell, és molt important subratllar la importància dels servidors públics "especialment en el període que estem vivint". Vila considera molt rellevants actes com el d'aquest dilluns perquè "els personatges que van viure temps convulsos com Joaquim Amat-Piniella ens deien que la millora manera de prevenir l'horror, els totalitarismes i que guanyin els populismes és comprometre's amb la preservació de la memòria i la democràcia".