Les comarques de Girona, amb 72 escoles participants i 5,4 tones acumulades, se situen en la tercera posició del concurs Apilo XII pel que fa a demarcacions. L'escola que ha recollit més bateries de Girona és el centre Josep Boada de Riudarenes (Selva) que ha sumat més d'una tona de piles. La segueixen les escoles Santiago Ratés de Vilajuïga (Alt Empordà) i Portitxol de l'Estartit (Baix Empordà), amb 476 kg i 252 kg respectivament.

El concurs Apilo XII es realitza en el marc de la campanya per al foment de la recollida de piles i acumuladors portàtils Apilo XII, basada en la imatge d'un coet que porta les piles al planeta Reciclatge. En la seva segona edició, des del febrer d'aquest any, unes 496 escoles de Catalunya han participat en la recollida i han aconseguit sumar més de 36 tones.

220 jornades Apilo

Enguany s'ha doblat el nombre de sessions formatives a les escoles entorn a la recollida selectiva de piles. En total s'han ofert 220 jornades Apilo en 195 centres diferents. La campanya ha estat finançada pels sistemes integrats de gestió de residus ECOPILAS, European Recycling Platform, UNIBAT i ECOLEC.

L'any 2015 es van recollir a Catalunya 904 tones de residus de piles i acumuladors portàtils, el que representa un 16% més que el 2014. D'aquesta manera, l'índex de recollida de piles de l'any passat ha estat del 49%, sobrepassant així més de quatre punts el valor que estableix la norma per al 2015. Cal destacar que el concurs escolar de recollida selectiva de piles de l'any passat va contribuir en un 7% del total.

Reduir l'impacte ambiental

L'índex de recollida assolit a 2015 pràcticament assoleix l'objectiu que marca la norma per a l'any 2020, i està en línia amb al 55% que es proposa en la nova planificació de residus a Catalunya (PRECAT) per a l'any 2020.

La gestió adequada d'aquests residus permet reduir l'impacte ambiental i reaprofitar els recursos. A les instal·lacions de tractament es recuperen els materials valuosos i es tornen a posar en circulació com a matèria primera per a la producció de nous productes.