Els graduats en dret que aquest dissabte se sotmetran a la prova d´accés a l´advocacia són els primers que podran fer-la en català. L´examen tindrà lloc a la seu del Col·legi d´Advocats de Barcelona. Els aspirants el podran fer en castellà i també català després que el Govern i els col·legis d'advocats catalans insistissin els últims anys al Ministeri en la necessitat de poder exercir aquest dret. Finalment, el passat 15 de setembre una reunió del ministre, Rafael Catalá, i del conseller, Carles Mundó, a Madrid, va permetre l'acord.

La d'aquest dissabte serà la tercera prova que es convoca a Catalunya i la primera que es fa en català. El Comitè de Ministres del Consell d´Europa es va adreçar, el 20 de gener passat, al govern espanyol en relació amb l´aplicació de la Carta Europea per a les Llengües Regionals o Minoritàries en una Recomanació en la qual suggereix que "s´intensifiquin les mesures pràctiques destinades a garantir l´adequada presència de les llengües cooficials a l´Administració de l´Estat".

La primera prova d´accés a l´advocacia va tenir lloc a Madrid. Les dues últimes es van descentralitzar i els graduats catalans les van poder fer a Barcelona. La darrera, que va tenir lloc el 27 de febrer, la van superar prop de 900 aspirants. En tot cas, fins ara, totes s´han fet exclusivament en castellà.

La superació de la prova d´accés a la professió d´advocat és el pas definitiu per iniciar l´exercici professional. Abans, els aspirants han d´aprovar el grau en dret i el màster d´accés a l´advocacia. Aquesta última prova és obligatòria des del 2011, quan va entrar en vigor la Llei d´accés a les professions d´advocat i procurador.