Els serveis educatius són equips multiprofessionals del Departament d'Ensenyament de la Generalitat que donen suport i assessorament al professorat, alumnat i famílies, dels centres educatius no universitaris del territori. Els serveis educatius de zona es van integrar en un sol entorn de gestió fa 10 anys. Al Servei Educatiu de l'Alt Empordà (SEAE), hi treballen, actualment, 22 professionals repartits en diferents equips.

La coordinació del SEAE, fins al curs passat, estava representada per la Montserrat Nogué. Aquest curs, a causa de la seva jubilació, està a càrrec de Josep Maria Mora (CRP). Conformen la resta de l'equip de direcció Olga Roig (directora de l'EAP) i Pili Arnáiz (representant ELIC).

Cada servei educatiu de zona està format per diferents equips que actuen en els mateixos centres i en una zona educativa específica i es coordinen amb altres institucions que també hi actuen.

Aquests equips són:

Els centres de recursos pedagògics (CRP), integrats per ­equips de suport a l'activitat pedagògica dels centres i a la tasca docent de mestres i professors, especialment quant a la formació permanent, els recursos pedagògics i de dinamització de projectes en xarxa del centre i de la zona.

Els equips d'assessorament i orientació psicopedagògica (EAP) donen suport als professors i als centres en la resposta a la diversitat dels alumnes i en relació amb els que presenten necessitats educatives especials, així com a les seves famílies.

Els equips d'assessorament en llengua i cohesió social (ELIC) assessoren i orienten en els àmbits de la llengua, la interculturalitat i la cohesió social i donen suport als professors en l'atenció a la diversitat relacionada amb els alumnes, especialment procedents de la immigració i/o amb risc d'exclusió social.

Els serveis educatius també disposen de serveis específics que donen suport a l'activitat pedagògica dels centres en la seva actuació amb els alumnes amb necessitats més específiques. Aquests serveis són: el CREDA, per als alumnes amb greus dificultats d'audició i/o llenguatge; el CREDV, en col·laboració amb l'ONCE, per als alumnes amb greus discapacitats visuals; el SEETDIC, que proporciona suport psicopedagògic als equips d'assessorament psicopedagògic i als docents dels centres per tal de col·laborar a oferir la resposta educativa més adequada per als alumnes amb trastorns de l'espectre autista, trastorns mentals i trastorns de conducta.

Aquests tres serveis dirigeixen l'activitat a un conjunt ampli de la població escolaritzada, que no coincideix necessàriament amb una única zona. A més, també donen atenció directa i orientació a aquests alumnes i a les seves famílies.

Els camps d'aprenentatge (CdA) són serveis educatius de suport curricular que treballen conjuntament amb els centres educatius per promoure l'aprenentatge dels alumnes a partir d'activitats didàctiques innovadores en un medi natural o cultural singular de Catalunya, per contribuir al reforç de la formació competencial de l'alumne.

Els serveis educatius han de donar resposta a les inquietuds educatives dels centres, professorat, alumnat i famílies. En aquesta línia, us emplacem a visitar la nostra pàgina web on trobareu els projectes i actuacions que desenvolupem a la comarca. També ens podeu seguir a Twitter (@sealtemporda) i a Facebook.