Aquest dimarts, 25 d'octubre, en el marc de les iniciaves de l'Any Fontserè, que se celebra enguany per commemorar el centenari del fotògraf, pintor, cartellista, escenògraf, dibuixant de còmic i escriptor Carles Fontserè, es presentarà la Tipografia Fontserè. Aquesta tipografia ha estat creada per Jep Vilaplana, de l'estudi Iglésies Associats, que dirigeix Toni Iglésies, a partir de les tipografies utilitzades en els cartells de Fontserè.

La tipografia serà presentada en un acte que tindrà lloc a les 19.30 hores al Museu del Disseny de Barcelona, en què hi intervindran: la directora del Museu del Disseny de Barcelona, Pilar Vélez; el dissenyador mateix de la tipografia Jep Vilaplana; l'historiador, crític d'art i disseny, Daniel Giralt Miracle; el degà del Col·legi de Disseny Gràfic de Catalunya, Jesús del Hoyo, i el comissari del Centenari de Carles Fontserè, Ricard Planas.

El procés creatiu de la lletra de la tipografia pren com a base la faceta de dissenyador i cartellista de Carles Fontserè. Es tracta sobretot de la seva etapa de dibuixant del Sindicat de Dibuixants durant la Guerra Civil espanyola. És un Fontserè jove que, amb 20 anys, pinta el seu primer cartell i organitza el taller col·lectiu de propaganda.

L'anàlisi de l'ús de les tipografies en els diferents cartells, fent un recull de l'obra més representativa de Fontserè, s'observa en el símbol d'admiració, tractat amb personalitat per l'artista. És present a molts d'ells, com per exemple a: 'Llibertat!, Aplastar al fascismo!, AVANT' i 'Treballa per als que lluiten!', entre d'altres. El símbol d'admiració és un dels elements que marca l'estil de la tipografia i la clau per originar l'estil gràfic dels signes de puntuació.

L'ús unànime de pal sec als cartells genera que la font sigui 'sans serif'. Al mateix temps, aquest estil tipogràfic ajuda a reforçar l'aspecte contundent que es transmet al nou tipus de lletra.

Un dels cartells més icònics de Fontserè és 'Llibertat!'. La paraula en cursiva genera les diagonals, el gruix del traç, els espais entre lletres i la forma visual per generar la resta de l'alfabet .

L'artista dóna personalitat a la lletra 'S' en molts dels cartells com 'Ambulàncies per al front', 'Regularitzem l'intercanvi de productes' i '¡Unión!, ¡Disciplina! por el socialismo!' i aquesta personalitat de la 'S' també és una de les característiques de la font tipogràfica.

Com explica l'autor de la tipografia, Jep Vilaplana, en els cartells apareixen missatges concrets i sintètics, amb to imperatiu, desprenen la força que necessitem per poder transmetre-ho a la tipografia.