El Departament d´Ensenyament ha atorgat a 55 joves catalans els Premis Extraordinaris de Batxillerat, que reconeixen l´excel·lència de l´alumnat en la realització d´aquesta etapa educativa. Els guardons, que s´han entregat aquest dilluns a la tarda, han estat lliurats pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la consellera d´Ensenyament, Meritxell Ruiz. Els guanyadors quedaran exempts de les taxes universitàries durant el primer curs, obtindran una plaça gratuïta durant el curs que ve a l´Escola Oficial d´Idiomes i una estada en un centre de recerca de referència. A més, poden optar al Premi Nacional de Batxillerat que atorga el Ministeri d´Educació entre els guanyadors de la resta de l´estat.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat en el marc de la cerimònia que "l´excel·lència educativa" és "una de les prioritats del Govern" i ha fet notar que el Govern treballa per desenvolupar "al màxim" les capacitats de l'alumnat català per "construir una societat millor, més culta, més cohesionada i més justa", de manera que generi estudiants "actius, emprenedors, motivats, creatius, perseverants i també resilients".

Puigdemont també ha destacat el "molt bon sistema educatiu" català, tot i "les mancances que ens conjurem per anar superant". A més ha afegit que "tenim bones escoles i un molt bon professorat que fa una molt bona feina, en circumstàncies sovint no fàcils".

En aquest sentit, el president ha destacat que les dades sobre educació a Catalunya assenyalen que hi ha una escola "altament equitativa" amb un model educatiu "d´èxit". En aquest sentit ha destacat que en deu anys s'ha reduït l´abandonament escolar prematur "14 punts" i que s'ha aconseguint una taxa de graduació "del 88%" dels alumnes d´ESO amb millores de resultats a "totes les matèries avaluades".

Un estímul per a l'alumnat

Pel que fa als premis, els alumnes guardonats han fet unes proves comunes que es van dur a terme el 28 de juny passat en diferents centres educatius d´arreu del país. Entre d´altres havien de fer un comentari de text o respondre de forma escrita a qüestions relacionades amb la primera llengua estrangera que cursa l´alumne. Les proves puntuen sobre 40 i el mínim requerit per obtenir un Premi Extraordinari de Batxillerat és de 34 punts.

Per accedir a les proves els alumnes han d´haver cursat i superat els dos cursos de batxillerat, haver finalitzat aquest estudis a Catalunya i tenir una qualificació mitjana de tot el batxillerat igual o superior a 8,75. Des d´Ensenyament es destaca que els premis són "un estímul" per a l´alumnat i "una mostra de la constància i compromís" pel treball "compartit" amb el professorat i les famílies.