La peculiar visita guiada al cementiri el proper dimarts 1 de novembre, dia de Tots Sants mostrarà al visitant la història de l'altra cara de Figueres. En aquesta nova edició, i com a prèvia tornarà a haver-hi una conferència al voltant d'un aspecte referent a la mort. El catedràtic de literatura espanyola Joan Manuel Soldevilla ha explicat en la presentació de la visita que "tenint en compte que es commemoren els 400 de la mort de Miguel de Cervantes es parlarà de les morts en la seva narrativa". Soldevilla que impartirà la xerrada juntament amb el forense Narcís Bardalet, ha comentat que "aquesta vol ser una manera original i innovadora de recordar la seva obra on abunden les estocades, les execucions, els trets, els suicidis o els enverinaments". I ha assenyalat: "serà el Dr Bardalet l'encarregat d'explicar que hi ha de ficció o realitat en aquestes morts 'cervantines'" . Per la seva part el Dr Bardalet ha recordat que Cervantes va viure molta violència, d'aquí que aquest aspecte estigui tan present a la seva obra. La visita s'emmarca dins el seguit d'actes que es fan a Figueres entre el 28 d'octubre i el 30 de novembre per reflexionar sobre l’escriptor i la seva obra.

Un cop acabi la conferència, el Dr. Bardalet seguirà la segona part de la seva conferència sobre el terreny, amb anècdotes i històries dels casos que va portar com a forense a la província de Girona La xerrada serà a les sis de la tarda al tanatori adjunt i a un quart de vuit es farà la visita oberta a tothom, una "oportunitat per descobrir la història de l'altra Figueres, el moment de conèixer on són enterrats figuerencs il·lustres i també les històries anònimes", ha remarcat el forense, però també de fer un recorregut per l'art funerari del cementiri de la mà de la historiadora de l'art Mariona Seguranyes. Un altre dels guies d´aquesta particular visita, serà el biòleg Josep Maria Dacosta que parlarà de la botànica i mostrarà la diversitat d´espècies que hi conviuen. La il·luminació, cada any més espectacular, anirà de nou a càrrec de Bruno Pérez.

El regidor Manel Toro ha explicat que enguany es canvia el format i primer es faran les explicacions a la plaça central i després cada persona podrà visitar les diferents parts del cementiri, pel seu compte. La visita és gratuïta.