Els Mossos d'Esquadra han donat un conjunt de quadres i porcellanes al Museu de l'Empordà que portaven 14 anys esperant que el seu amo els reclamés. Allò curiós del cas és que, precisament, el seu propietari, un francès que tenia casa a Empuriabrava, va intentar fer veure que els hi havien robat, però després se'n va desentendre. L'any 2002, l'home va guardar les pintures al seu cotxe, va anar a comissaria i va empescar-se que uns lladres li havien entrat a robar. Els mossos no van trigar gaire a descobrir-lo, el van detenir per denúncia falsa i el van portar davant del jutjat. Les obres (la majoria, de l'artista Lea Lafugie) van quedar comissades en espera del judici. Un judici que mai va arribar, perquè després de sortir en llibertat provisional, el francès es va fer fonedís. Ara, 14 anys més tard, i després de dictar-se contra ell ordres de recerca i detenció que no han permès localitzar-lo, els mossos han donat aquest patrimoni al museu figuerenc.

La història d'aquests quadres i porcellanes, que ara ja formen part del fons del Museu de l'Empordà, es remunta a l'any 2002. Aleshores, un francès va anar a comissaria per denunciar que uns lladres li havien entrat a robar a casa seva, situada a la urbanització d'Empuriabrava.

L'home va relatar que els lladres se li havien endut una desena d'obres d'art que tenia a l'habitatge. Entre aquestes, hi havia nou quadres de l'artista Léa Lafugie (1890-1972). Lafugie va ser una pintora i exploradora francesa, i va passar temporades de la seva vida a Birmània, el Tibet, Malàisia, l'Índia i el Japó. Algunes de les seves obres s'han subhastat a Christie's i altres galeries d'art.

Després de rebre la denúncia, els Mossos d'Esquadra ja van veure que hi havia alguna cosa que no quadrava. Per això, aquell mateix dia van anar a inspeccionar el domicili d'Empuriabrava i no van trigar massa a descobrir que el francès els havia enganyat. L'home havia amagat el conjunt de quadres i porcellanes a dins del seu cotxe i pretenia fer veure que els hi havien robat.

Les pintures, custodiades a comissaria

Els mossos van detenir el francès per un delicte de falsa denúncia i van comissar les obres. Després de passar a disposició judicial, l'home va quedar en llibertat provisional. Però els seus quadres es van quedar custodiats a comissaria, en espera que el cas arribés a judici.

Un judici, de totes maneres, que mai s'ha pogut celebrar. El francès es va fer fonedís i, des d'aleshores, tots els intents del jutjat i de la policia per localitzar-lo han estat en va. Es va fer un requeriment a les policies de l'espai Schengen i es va dictar una ordre de recerca i detenció en contra seva, però mai més se l'ha localitzat.

Mentrestant, els quadres han continuat durant tot aquest temps a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Figueres. Ara, després de 14 anys, la policia ha demanat autorització al jutjat per donar-los al Museu de l'Empordà i aquest els hi ha concedit. Ara, després de la donació, les pintures i porcellanes ja formen part del fons del museu.