Figueres

El càncer de mama esculpit en imatges, en una exposició a la Casa Empordà

Amb motiu del Dia Internacional del Càncer de Mama, el Grup Iris inaugura una mostra de Mar Hernández

18.10.2016 | 18:15
L´artista serà present a la inauguració

Malaltia, escultura, bicicleta, vida són conceptes que defineixen l´exposició 'Identitat Esculpida' de Mar Hernández Plana, que s´inaugura aquest dimecres a la Casa Empordà de Figueres, amb motiu del Dia Internacional del Càncer de Mama. La mostra és un projecte personal que neix de la necessitat d´expressió artística sorgida d´un procés de malaltia.

El Grup Iris, Associació d´Empordaneses Afectades de Càncer de Mama i l´Ajuntament de Figueres porten la mostra a la ciutat, per ensenyar, a través de les imatges, com aquest procés indubtablement comporta una transformació, no només física, sinó en tots els aspectes i les facetes personals. Mar Hernández es converteix en ciclista de vocació arran de ser diagnosticada de càncer de mama: llavors es va abocar a la bicicleta, i no dubta a dir que això l´ha ajudat a sortir-se´n. L´autora, escultora de professió i vocació, veu com de cop i volta és esculpida tal com ella sempre ha fet amb les seves ­obres. "El meu món queda trencat per un diagnòstic, jo tenia passió per la bellesa del cos humà, i m´havien d´extirpar una part del meu cos, va ser un xoc". En aquesta ocasió, no és ella la que mesura i proporciona la figura humana, ella és la dibuixada i mesurada; ara no és ella qui modela, sinó que és modelada, des de l´extirpació i el fet de treure, acaba abocada al seu propi procés de reconstrucció. Identitat esculpida és un recull d´imatges que tracten simbòlicament aquest procés. Les fotografies aborden, de forma estètica, tot el que hi ha darrere el càncer de mama; un procés calidoscòpic, viscut.

Un testimoni revelador

"Aquesta exposició és un reflex sense necessitat d´expressar- ho amb paraules, de les sensacions, dels sentiments i moments que vivim quan patim aquesta malaltia", explica Lídia Albert, presidenta del Grup Iris. "Cada foto et fa reviure cada moment, cada etapa del procés, i penso que també per la gent que per sort no ho ha viscut, podrà notar com es pot sentir la dona amb aquesta malaltia".

La inauguració, que comptarà amb l´alcaldessa, Marta Felip, permetrà sentir les paraules de l´autora, que oferirà una exposició sobre com el món amb la bicicleta va convertir-se en salvavides i motor d´esforç i superació per fer front a la malaltia.

El càncer de mama és una lluita que busca el compromís de tothom i d´aquesta manera el Grup Iris intenta arribar a totes les dones "per transmetre que l´esport i l´alimentació saludable van intensament relacionats amb aquesta malaltia i que intentem conscienciar què s´ha de fer" diu Lídia Albert.

Bellesa després del dolor

Per a Hernández el diagnòstic de la malaltia va suposar un trencament en la seva vida, un abans i un després. Primer va venir la ràbia, la disconformitat i, sense saber què havia de fer, "vaig agafar una bicicleta de muntanya que m´havien regalat, com a recurs per gestionar la rabia". "Gràcies al càncer la meva vida va canviar en positiu, puc dir que ara sóc millor persona". La seva escala de valors va canviar i la bicicleta, des de llavors, s´ha convertit en una prolongació del seu cos. Hernández incideix que l´esport ha de conviure amb la malaltia i amb la recuperació i ho fa des d´unes imatges que demostren que pot haver-hi bellesa després d´un procés com aquest: "ja només per això, aquest treball val la pena".

Xerrada amb el Dr. Gascón

La inauguració de l´exposició es completarà amb l´aportació del doctor Pere Gascón, exdirector d´Oncologia de l´Hospital Clínic i professor titular de la UB, que farà una pinzellada sobre el Càncer de mama present i futur.  El doctor Gascón ja

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema