Malaltia, escultura, bicicleta, vida són conceptes que defineixen l’exposició 'Identitat Esculpida' de Mar Hernández Plana, que s’inaugura aquest dimecres a la Casa Empordà de Figueres, amb motiu del Dia Internacional del Càncer de Mama. La mostra és un projecte personal que neix de la necessitat d’expressió artística sorgida d’un procés de malaltia.

El Grup Iris, Associació d’Empordaneses Afectades de Càncer de Mama i l’Ajuntament de Figueres porten la mostra a la ciutat, per ensenyar, a través de les imatges, com aquest procés indubtablement comporta una transformació, no només física, sinó en tots els aspectes i les facetes personals. Mar Hernández es converteix en ciclista de vocació arran de ser diagnosticada de càncer de mama: llavors es va abocar a la bicicleta, i no dubta a dir que això l’ha ajudat a sortir-se’n. L’autora, escultora de professió i vocació, veu com de cop i volta és esculpida tal com ella sempre ha fet amb les seves ­obres. “El meu món queda trencat per un diagnòstic, jo tenia passió per la bellesa del cos humà, i m’havien d’extirpar una part del meu cos, va ser un xoc”. En aquesta ocasió, no és ella la que mesura i proporciona la figura humana, ella és la dibuixada i mesurada; ara no és ella qui modela, sinó que és modelada, des de l’extirpació i el fet de treure, acaba abocada al seu propi procés de reconstrucció. Identitat esculpida és un recull d’imatges que tracten simbòlicament aquest procés. Les fotografies aborden, de forma estètica, tot el que hi ha darrere el càncer de mama; un procés calidoscòpic, viscut.

Un testimoni revelador

“Aquesta exposició és un reflex sense necessitat d’expressar- ho amb paraules, de les sensacions, dels sentiments i moments que vivim quan patim aquesta malaltia”, explica Lídia Albert, presidenta del Grup Iris. “Cada foto et fa reviure cada moment, cada etapa del procés, i penso que també per la gent que per sort no ho ha viscut, podrà notar com es pot sentir la dona amb aquesta malaltia”.

La inauguració, que comptarà amb l’alcaldessa, Marta Felip, permetrà sentir les paraules de l’autora, que oferirà una exposició sobre com el món amb la bicicleta va convertir-se en salvavides i motor d’esforç i superació per fer front a la malaltia.

El càncer de mama és una lluita que busca el compromís de tothom i d’aquesta manera el Grup Iris intenta arribar a totes les dones “per transmetre que l’esport i l’alimentació saludable van intensament relacionats amb aquesta malaltia i que intentem conscienciar què s’ha de fer” diu Lídia Albert.

Bellesa després del dolor

Per a Hernández el diagnòstic de la malaltia va suposar un trencament en la seva vida, un abans i un després. Primer va venir la ràbia, la disconformitat i, sense saber què havia de fer, “vaig agafar una bicicleta de muntanya que m’havien regalat, com a recurs per gestionar la rabia”. “Gràcies al càncer la meva vida va canviar en positiu, puc dir que ara sóc millor persona”. La seva escala de valors va canviar i la bicicleta, des de llavors, s’ha convertit en una prolongació del seu cos. Hernández incideix que l’esport ha de conviure amb la malaltia i amb la recuperació i ho fa des d’unes imatges que demostren que pot haver-hi bellesa després d’un procés com aquest: “ja només per això, aquest treball val la pena”.

Xerrada amb el Dr. Gascón

La inauguració de l’exposició es completarà amb l’aportació del doctor Pere Gascón, exdirector d’Oncologia de l’Hospital Clínic i professor titular de la UB, que farà una pinzellada sobre el Càncer de mama present i futur. El doctor Gascón ja