Sopa de Cabra ha escollit Londres per fer-hi el seu primer concert de la gira '30 anys, 3 ciutats', una celebració que els portarà a Barcelona el 21 d'octubre i a Madrid el dia 27. "Londres és una ciutat on no havíem tocat mai i és molt important musicalment", explica Gerard Quintana, abans de sortir a l'escenari. "Moltes de les influències i els somnis que van fer que ens aboquéssim aquesta feina venien d'aquí", reconeix. El concert d'aquest divendres a la sala The Grand, una de les més importants de la ciutat, constata que "de sobte Sopa de Cabra torna a ser una realitat estable; no s'havia acabat com ens pensàvem", diu Quintana, que reconeix que ara el grup "ha de ser present i fer coses noves".

Quintana reconeix que a l'hora de triar Londres com a ciutat on iniciar la gira "ha parlat l'estómac", la mateixa "part irracional" que els va fer triar aquest ofici fa 30 anys. "Per nosaltres és important fer coses que ens sorprenguin, que no hàgim fet abans", diu Quintana que considera que tocar a la capital britànica "és una manera de tancar un cercle". "Quan érem joves somniàvem amb coses així; poder sortir del nostre àmbit local, comarcal, provincial i anar a tocar a un altre país. És com un somni que es fa realitat", diu el baixista de la banda, Francesc 'Cuco' Lisicic.

"La nostra opció no era tornar, era fer una celebració; però se'ns en va anar de les mans"

Respecte a la decisió d'abandonar els escenaris indefinidament l'any 2001, Sopa de Cabra sosté que la banda "no va decidir deixar-ho, sinó que es va acabar". "Sempre hem sigut molt sincers amb allò què hem fet, mai hem sabut dissimular, ni seguir perquè ens convingués", assegura Quintana i el mateix va passar l'any 2011. "No vam decidir tornar, vam decidir celebrar els 25 anys de la banda" explica el cantant gironí, que recorda que no només van aconseguir omplir el Sant Jordi sols, sense cap altre grup, cosa que no havien fet mai abans, "sinó que es van convertir en tres Sant Jordi". "Eva desbordar absolutament, va ser el públic finalment qui va decidir que seguíssim", recorda Quintana. "La nostra opció no era tornar, era fer una celebració, però se'ns en va anar una mica de les mans, va ser una cosa inesperada", explica Cuco Lisicic. "Quan en tres setmanes aproximadament 90.000 persones et venen a veure, és quan et planteges que això no s'havia acabat com et pensaves", diu Quintana. En aquest sentit, assegura, la banda no "s'ha de limitar a tocar repertori antic" sinó "ser present i fer coses noves".

'30 anys, 3 ciutats'

Quintana reconeix que des que Sopa de Cabra va començar, l'any 1986, "han canviat moltes coses." "Aleshores no hi havia res, teníem la sensació d'estar tota l'estona obrint camí i desbrossant males herbes", recorda. "El món està vivint uns canvis acceleradíssims i la indústria no té res a veure amb quan vam començar, ni relació del públic amb la música", assegura, però celebra que "allò que no canvia són les cançons, 30 anys després continuen establint aquesta alquímia amb la gent, les han fet clàssics del cançoner popular".

La gira de celebració dels 30 anys de Sopa de Cabra els durà a Razzmatazz, el dia 21 d'octubre i a la sala Joy Slava de Madrid el dia 27. Segons els Sopa, "Madrid és una ciutat més rockera que Barcelona, que està més pendent de modes i tendències", opina Quintana. Pel que fa a Barcelona, reconeixen que és la ciutat on es van fer grans. "És la ciutat que vam conquerir, els de comarques havíem d'anar i convèncer Barcelona", recorda Lisicic.

Londres, entregada als Sopa

Centenars de persones, la majoria catalans i catalanes residents al Regne Unit però també seguidors que es van desplaçar des de Catalunya per viure l'arrencada de la gira a Londres, van rebre amb crits de 'Sou collonuts' i 'Independència' als Sopa. El concert va combinar èxits recents com 'Camins', 'Cercles' o 'El Far del Sud' amb clàssics dels seus inicis com 'Sota una estrella', 'Guerra', 'Si et quedes amb mi', 'L'Empordà' o 'El carrer dels torrats'.

Lluís Gavaldà puja a l’escenari i canta ‘L’Empordà’

Un dels moments àlgids de la nit ha estat quan el cantat d’Els Pets i company de generació dels Sopa de Cabra ha pujat dalt l’escenari a cantar un dels temes insígnia de la banda, ‘L’Empordà’. La sala ‘The Grand’ s’ha convertit en un aplaudiment eixordador i les abraçades, a l’escenari i entre el públic, han posat de manifest el simbolisme del moment.

"El nostre ofici no té jubilació"

Els Sopa reconeixen que no els agrada fer plans ni parlar del futur. "Si penséssim en el futur no hauriem fet mai això que fem", diu Quintana "ens hauríem buscat un altre ofici". Ara bé, reconeixen que se senten "molt afortunats" de poder "ser lliures, treballar amb llibertat no tenir amos en un ofici que no és gens fàcil". "Si hem estat 30 anys en podem estar 40 i 50, jo crec que el nostre ofici no te jubilació; simplement quan el cos no aguanta, doncs no aguanta", conclou amb un somriure.