Fa dos anys i mig es va convocar una reunió en un bar de l´Escala. Van assistir-hi una trentena de persones preocupades per l´abandonament de gossos al poble i entorn, però tan sols unes poques van agafar les regnes del projecte: la creació, sense ànim de lucre, de l´associació protectora d´animals l´Anxova Peluda. Les seves ànimes ara són: Elsa Barriga, Amandine Garriga, Etna Estrems, Meri Raurich, Elena Artiz i Anna Arjona. Elles sis han aconseguit, només aquest any, tramitar les adopcions de 200 gossos i salvar-ne molts més, ja sigui retornant-los als propietaris o instal·lant-los en cases d´acollida. Rere les xifres s´amaguen moltes hores de dedicació i entrega totalment desinteressada.

Allò que uneix a aquestes sis dones entusiastes és l´amor pels gossos i un fort sentiment contra la injustícia. En aquest temps han viscut situacions desesperades -animals tancats en gàbies, alertes a mitjanit per abandonaments, propietaris que no volen els gossos adduint banalitats, animals que requereixen operacions urgents- que només han superat gràcies a una ràpida actuació i a la generositat a través de les xarxes socials. I és que l´Anxova Peluda no té socis ni rep subvencions. Només es finança amb el que recapten en fires, venent samarretes i manualitats, calendaris amb fotos artístiques dels gossos -el del 2017 es vendrà a 5 euros a la Fira de Nadal- o a donacions altruistes.

El més important per a elles és el benestar dels animals. Quan troben un gos i aconsegueixen agafar-lo -a voltes passen dies- primer cerquen el propietari, tingui xip o no tingui. "Si veiem que no el volen, no l´han de tenir", diuen. D´excuses n´han sentit de tots colors i totes recauen en la falta de responsabilitat. "Abans d´afrontar un problema, donen el gos o l´abandonen". Creuen que l´existència de l´Anxova Peluda és necessària davant de la inoperància de la Protectora de Figueres, però no saben fins quan podran mantenir aquest ritme tan intens. S´indignen en explicar que l´Ajuntament escalenc paga 10.000 euros, quan l´any passat la Protectora només va recollir 2 gossos al poble.

La finalitat de l´entitat és trobar una llar per als gossos abandonats i tramitar adopcions. El gos s´entrega amb el xip, les vacunes, desparasitat i esterilitzat. Els 200 euros que cobren és un preu per sota del mercat, gràcies a acords amb veterinaris. Mai reflecteix ni el manteniment ofert al gos o els tractaments rebuts. L´Anxova Peluda no té cap refugi -és una fita- però disposen d´un tancat a la muntanya on alguns gossos esperen fins a trobar una llar. Els animals, però, necessiten atencions -ser alimentats i estimats- i també passejar cada dia. Per fer-ho, disposen de voluntaris, una figura imprescindible que vol potenciar.