El Club del Subscriptor del Setmanari de l'Alt Empordà i el Museu de l'Empordà us ofereixen una visita guiada exclusiva, el pròxim dissabte 15 d'octubre, per conèixer de prop l'exposició 'La verema dels 80. Una emigració civilitzada'. Un recull impagable de fotografies de Jordi Mestre i Vergés (Girona 1953), que té l'origen en un reportatge periodístic sobre el desplaçament dels temporers espanyols al Midi francès per fer la verema a principis dels anys 80.

L'exposició està composta d'una vuitantena de fotografies en blanc i negre que mostren l'itinerari dels temporers, des de la sortida de les seves llars fins a l'arribada a les vinyes i també els treballs de recol·lecció.

Aquestes fotografies, en gran part inèdites, han adquirit en aquests trenta anys un valor documental extraordinari i donen testimoni d'un fenomen que, malgrat que s'ha reduït notablement, encara es produeix. Durant les dècades dels seixanta, dels setanta o dels vuitanta del segle passat, centenars de milers de persones, entre les quals famílies senceres i pobles en massa, passaven la frontera per anar a "fer la verema" al Midi francès. La majoria provenien del Llevant peninsular.

Un professional reconegut

Jordi Mestre té una llarga trajectòria com a fotògraf, professió que ha exercit en tots els àmbits: el fotoperiodisme, la conservació i restauració de fotografia antiga, la fotografia científica, arqueològica, publicitària i de viatges, i també a la divulgació.

En quaranta anys d'exercici de la professió, ha reunit un fons d'entre 300.000 i 400.000 fotos que actualment està digitalitzant, on s'inclou la seva col·laboració amb mitjans i empreses com El Periódico, Avui, Época, Cambio 16, Tiempo, el grup Bassat Ogilvy, el seu treball com a responsable de fotografia en excavacions arqueològiques a Atapuerca, l'Abric Romaní de Capellades, Orce i en expedicions també arqueològiques a la Baixa Califòrnia, el Marroc i Algèria o l'exhaustiu catàleg del romànic català que està elaborant actualment.

L'exposició ha estat produïda per la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. El Museu de l'Empordà ha acollit la mostra després que formés part de les exposicions 21a edició del Visa Off, Festival de photoreportage amateur, a l'estació de Perpinyà d'enguany.