Les pluges que van començar a caure el passat 13 de setembre i que s'han anat mantenint de forma intermitent a diferents indrets del país comencen a fer efecte sobre els boscos catalans i ja apareixen les primeres varietats de bolets. La campanya boletaire, que normalment comença a mitjans d'agost, tot just arrenca ara degut a la forta sequera que hi ha hagut durant els mesos d'estiu. Segons les dades recopilades pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), en aquests moments la producció de bolets al Pirineu és de 5 kg/ha, mentre que "altres anys en aquesta època la producció se situava als 80 quilos per hectàrea", ha afirmat l'investigador Juan Martínez de Aragón. Les prediccions dels experts són que la campanya boletaire pugui remuntar a la serralada prelitoral i litoral, "però difícilment ho farà al Pirineu perquè ja hi ha hagut les primeres glaçades".

La temporada boletaire d'enguany ha arrencat de manera molt tardana i tot just aquests dies comencen a fructificar de manera més abundant els bolets al bosc. Segons ha detallat a l'ACN l'investigador del CTFC Juan Martínez de Aragón, "generalment al Pirineu la producció de bolets comença cap al 15 d'agost i, a finals d'agost, ja hi ha produccions molt importants, però enguany no ha sigut així". "Ens trobem a principis d'octubre i al Pirineu tot just es registra una producció de 5 quilos per hectàrea, mentre que altres anys en aquesta època la producció es trobava als 80 quilos per hectàrea".

Davant d'aquesta situació i tenint en compte que al Pirineu ja s'han produït les primeres glaçades, l'investigador del CTFC vaticina que la temporada boletaire "difícilment es recuperarà" a les cotes més altes del país. En canvi, ha dit, a la Serralada Litoral i Prelitoral pot ser que acabi sent una temporada "no tan dolenta". De fet, Martínez de Aragón ha apuntat que "tot dependrà del fet", ja que "si el fred tarda en arribar la temporada es podrà allargar i pot significar que no sigui un any molt dolent, sinó normalet". Amb tot, l'expert boletaire ha dit que les prediccions meteorològiques indiquen que la tardor serà "més seca del normal".

Les prediccions que va fer el CTFC a l'inici de la temporada, tenint en compte les prediccions climàtiques a llarg termini, són que la campanya d'enguany seria inferior a la mitjana dels darrers 20 anys, estimada en 57 kg/ha de bolets l'any (69.000 tones de bolets a tot Catalunya).

El Berguedà pot "salvar" la temporada si es mantenen les temperatures suaus

Optimisme entre els boletaires del Berguedà després que comencin a sortir els primers fongs a la comarca. El president de la Penya Boletaire de Berga, Jesús Perarnau, creu que les pluges dels darrers dies i les temperatures suaus poden salvar la temporada de bolets al Berguedà si les condicions meteorològiques són les propicies, la temporada de bolets de tardor no haurà estat tan nefasta com es preveia en un inici.

Això vol dir que s'hauria de mantenir la humitat perquè els bolets puguin reproduir-se i créixer, la temperatura hauria de continuar sent suau -sense massa fred ni massa calor-, i no hauria de fer vent. Perarnau confia que, si tot continua així, la temporada es podria allargar fins a mitjans de desembre. Ara per ara, al Berguedà ja es poden trobar els primers rovellons i, a finals de mes, s'espera que surtin les preuades llenegues.

Punt final als 'top manta' dels bolets

La típica imatge de les parades de bolets a peu de la carretera C-16 ja ha passat a la història. Diversos municipis de la comarca han aprovat una ordenança que regula els mercats i limita la venda ambulant d'aquest producte. L'objectiu de les ordenances ha sigut el de prohibir aquest tipus de paradetes, que tradicionalment se situaven de manera improvisada a l'Eix del Llobregat.

L'alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, és un dels principals impulsors de l'ordenança conjunta. Segons ha explicat a l'ACN, el motiu de la normativa no és altre que el de millorar la seguretat viària d'una via, la C-16, que és molt transitada. "Era un tema que ens preocupava, ja que era un perill. He vist cotxes parats amb els intermitents al mig de la carretera demanant el preu dels bolets i això ho havíem d'evitar", ha explicat. A més, segons Lara, arran de la crisi, les parades de bolets a peu de la carretera havien proliferat: "L'any passat n'hi havia sis en poc més d'una desena de quilòmetres".

Els Mossos d'Esquadra són els encarregats de controlar el compliment de la normativa i, fins ara, aquesta temporada no s'ha hagut de multar ningú. En un primer moment, la policia avisa de l'existència de l'ordenança que prohibeix la venda ambulant i, en cas que el paradista sigui reincident, la multa podria arribar als 3.000 euros.