El ple de l'Institut d'Estudis Catalans ha ratificat la 'Gramàtica de la llengua catalana', la primera de l'IEC amb caràcter normatiu. La nova 'Ortografia' es ratificarà en la reunió del Ple de l´Institut el 17 de novembre i es comercialitzarà a principis de 2017. Entre els canvis més significatius que es proposen en l´'Ortografia de la llengua catalana', són la reducció de la llista de mots amb accent diacrític, que es limiten només a catorze monosíl·labs; l'ús del guionet en alguns mots compostos prefixats; l'accentuació de les formes baleàriques de la primera persona del present d´indicatiu d´alguns verbs de la primera conjugació; i la supressió de la dièresi en els derivats cultes acabats en '-al', entre d'altres. Ara s´obre un període de comentaris per part dels membres de l´Institut. Un cop ratificada, l´aplicació es farà al llarg d´un període de cinc anys.

Quant als canvis en els accents diacrítics, passaran només a accentuar-se catorze mots monosíl·labs, com són bé/be, déu/deu, és/es, mà/ma, més/mes, món/mon, pèl/pel, què/que, sé/se, sí/si, són/son, té/te, ús/us, vós/vos. S´escriuen sense accent diacrític els compostos i derivats, com adeu-siau, marededeu, rodamon o a contrapel.

També passen a portar guionet alguns mots compostos prefixats. Així, s´escriu un guionet entre el prefix i un sintagma. Així, 'exdirectora general' passa a ser 'ex-directora general'. En els conjunts formats per un substantiu o un adjectiu precedits de l´adverbi 'no', s´escriu un guionet únicament en els casos lexicalitzats. S'escriuen aglutinats i sense guionet un 'sensepapers', a 'matadegolla' i 'clocpiu', i aglutinats i amb guionet 'déu-n´hi-do' i 'déu-n´hi-doret'.

Els mots que porten 'r' passaran a portar doble 'r' quan el so apareix entre vocals precedit d´un prefix o d´un radical, tals com 'arítmia', que esdevé 'arrítmia', per exemple.

Aiatol·là, blog o cànnabis, noves entrades

A banda d´aquests canvis, s´han incorporat entrades noves com 'aiatol·là', 'blog' o 'cànnabis', i s´han modificat gràficament mots com 'nietzschià', que esdevé 'nietzscheà', o 'sèquia' que passa a ser 'séquia'.

També s´han resolt alguns dubtes en relació amb antropònims i topònims (Dèbora, Raül, Rubèn; el Figueró, Montgrony, Binibèquer) i en relació amb alguns neologismes i manlleus freqüents de grafia vacil·lant que encara no recull el DIEC. És el cas de lèxic patrimonial com 'cotó-en-pèl' o 'menysestimar'; manlleus com 'fitnes', 'gòspel', 'gruyère', 'off the record'; i compostos i derivats com 'antisistema', 'contrarellotge' i 'sensesostre'.

Obert període de comentaris per part de membres de l'IEC

A partir d´aquesta presentació, s´obre un període de comentaris per part dels membres de l´Institut. L´aplicació, un cop es ratifiqui pel Ple de l´IEC, es farà al llarg de cinc anys.

Segons l'IEC, entre les raons fonamentals per elaborar una nova ortografia, hi ha la dispersió de materials que conformen la normativa vigent. D´aquesta manera, s´han aplegat en un solt tractat l´ortografia fundacional, les rectificacions que va fer-hi el propi Fabra, els retocs introduïts després de Fabra, i la legislació ortogràfica de la Secció Filològica d´ençà de 1984.