En centre de formació d'adults Tramuntana de Figueres, situat al centre penitenciari Puig de les Basses de Figueres, forma més de 500 interns amb l'objectiu de facilitar la seva reinserció social i laboral, així com la promoció acadèmica

El centre ha presentat aquest dimecres, 21 de setembre, la programació d'activitats del curs escolar 2016-2017. L'acte l'han presidit el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona, Josep Polanco, i el director general de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó. També hi han participat la directora del centre de formació, Teresa Ortiz, i el director del centre penitenciari, Fernando Velasco.

El centre de formació Tramuntana es va crear el 2014 i ofereix cursos de llengua catalana, castellana i anglesa; educació secundària, i prepara per a les proves d'accés a cicles formatius de grau mitjà, entre d'altres. L'oferta educativa, que duen a terme quinze docents, pretén facilitar als interns la reeducació i la reinserció social i laboral, i, especialment, la promoció acadèmica.

El curs passat s'hi van formar 507 interns; a Catalunya hi ha un total de 10 centres d'adults en seus penitenciaries que el curs passat van comptar amb 6.931 alumnes matriculats, atesos per 150 docents.

El centre Tramuntana es va crear a partir de la fusió dels centres de formació d'adults Pompeu Fabra i Josep Pla, que funcionaven a les antigues presons de Girona i de Figueres, les quals es van reunificar en el nou centre Puig de les Basses.

Educació d'adults

L'educació d'adults que ofereix el Departament d'Ensenyament comprèn les activitats d'aprenentatge que, en el marc d'aprendre al llarg de tota la vida, permet que les persones adultes desenvolupin les capacitats, enriqueixin els coneixements i millorin les competències tècniques i professionals. Hi participen persones amb objectius diferents, com poden ser obtenir una titulació, posar-se al dia o ampliar els coneixements.

L'oferta educativa dels centres de formació d'adults, que té com a finalitat respondre a les necessitats i demandes formatives de l'entorn, és la següent: ensenyaments de llengües, informàtica, formació instrumental, educació secundària per a les persones adultes, curs específic per a l'accés als cicles formatius de grau mitjà i preparació per a les proves d'accés.