Càritas Girona posarà en marxa el 2017 l'Observatori de la Realitat. És una eina de coordinació i comunicació interna formada per diferents estaments de l'organització que es reunirà periòdicament per analitzar quines problemàtiques noves existeixen i fer-les aflorar. L'objectiu d'aquesta eina és compartir informació per tal de decidir quins programes cal mantenir, crear o impulsar. L'entitat està preparant també el pla estratègic 2017-2020. El nou pla coincideix amb un relleu a la direcció. Després de quatre anys cinc anys, Ramon Barnera plega i el testimoni l'agafa Dolors Puigdevall. Entre d'altres, ha destacat que el nou pla estratègic ha de posar èmfasi en tots els programes d'atenció a aquells que busquen feina (el 77% dels usuaris de Càritas Girona estan aturats), també volen fer suport i formació als 2.500 voluntaris i treballar, a través de l'observatori, per fer visibles les diferents problemàtiques socials.

Càritas Girona ja té redactat el projecte per impulsar l'Observatori de la Realitat. Es tracta d'un instrument intern que ha de permetre que persones de diferents àmbits i amb responsabilitats diverses dins l'entitat es trobin periòdicament per analitzar quines realitats tenen al seu voltant. L'objectiu és compartir informació per tenir una visió àmplia del que passa al territori, saber quins programes funcionen i són necessaris, quins cal canviar-los o, fins i tot, suprimir-los.

A més, aquest instrument permetrà detectar noves problemàtiques socials (com ha passat darrerament amb els "treballadors pobres"), donar-les a conèixer i crear recursos específics per atendre les noves necessitats que vagin sorgint. Aquest projecte ja estava inclòs en el pla estratègic que acaba aquest 2016 i està previst que comenci a funcionar al llarg de l'any vinent.

"Ens ha de servir per fer més visibles les dificultats que hi ha al nostre entorn, tenir dades i coneixement de les diferents situacions dels atesos", ha destacat la nova directora de Càritas, Dolors Puigdevall, que substitueix a Ramon Barnera després de cinc anys. Puigdevall prové del món de la docència i ha estat voluntària i presidenta de Càritas a Fornells de la Selva (Gironès).

Pla estratègic 2017-2020

L'entitat ja està treballant també en l'elaboració del pla estratègic que ha de marcar les prioritats fins al 2020. Segons ha avançat Puigdevall, a banda de mantenir els programes bàsics de formació, aliments, roba o suport a l'educació, tenen clar que volen reforçar tres eixos. Per una banda, tot aquell que fa referència a l'acompanyament de les persones per trobar feina. "Si una persona aconsegueix portar a casa un sou, és una millora per a tots els membres de la família des de molts punts de vista, i també per a la societat perquè deixa de necessitar certes ajudes socials", ha manifestat.

El 77% dels usuaris de Càritas Girona estan aturats i, per tant, és un dels problemes que més preocupa a la l'entitat. A banda dels "treballadors pobres", aquelles persones que, malgrat tenir una feina, és tan precària i amb un sou tan baix que no arriben a cobrir les necessitats bàsiques. En aquest àmbit, també es volen reforçar les activitats grupals d'atenció psicològica per "empoderar" les persones i fer-les sentir part d'un col·lectiu que treballa per sortir-se'n plegats.

Un altre eix on volen incidir en el nou pla estratègic és en donar suport als 2.500 voluntaris arreu de la diòcesi. "Cal que estiguin formats i preparats per oferir una actuació excel·lent i un tracte humà", ha manifestat Puigdevall. Per això, el suport als voluntaris i també la formació serà cabdal en els propers anys.

I per últim, en la línia del que es vol fer amb l'Observatori de la Realitat, la nova directora considera que cal "visibilitzar" les diferents problemàtiques socials per tal que la gent prengui consciència que la crisi no ha acabat i que, segons remarca Puigdevall, està augmentant la desigualtat.

"Hem de fer una crida a eradicar l'exclusió social, ja sigui a través de donacions o d'hores de voluntariat; la gent es mobilitza sovint per grans catàstrofes però costa més quan qui té el problema és del teu poble", ha reclamat.

Repte, captar més fons privats

A més, ha alertat que existeix un "cert relaxament" per part d'algunes administracions (com per exemple la Unió Europea, ha dit) i algunes empreses que creuen que el pitjor de la crisi ja ha passat. "Existeix el perill de recular pel que fa a l'ajuda social i això no pot ser, alguns indicadors macroeconòmics marquen que hi ha recuperació però nosaltres no ho notem", ha manifestat.

Entre els reptes de futur, Càritas Girona també es marca captar més diners procedents d'empreses o donacions. El pressupost de 2015 ha superat els 7,4 MEUR, dels quals un 55% procedeix de les administracions públiques i el 45% són fons privats.