Hi ha tres paraules màgiques. El preu del cafè al Restaurant Blau Grifeu de Llançà no varia, són 1,30 euros, el que sí que varia és la cara dels clients quan fixen la mirada en el cartell que la propietària, Maricel Valencia, ha penjat: "Un cafè, 5.00 euros"; "Un cafè, per favor, 3,00 euros"; "Bon dia, un cafè, per favor, 1.30 euros".

El primer que veuen són els 5 euros i, a mesura que van avançant la lectura, se'ls va dibuixant un somriure al rostre. “Aquesta és la intenció, recordar la gent com és d'important saludar i somriure”, comenta Maricel Valencia, la qual reconeix que hi ha molts clients que són amables, si bé la fórmula del cartell és per conscienciar aquells que són maleducats.

Les bones maneres, un “si us plau”, un “bon dia” i un “gràcies”, són molt importants per a tothom, però especialment per a aquelles persones que treballen de cara al públic. “A vegades, ens trobem clients que no tenen un bon dia i que no et contesten a un hola. No et costa ser amable, tinguis el dia que tinguis, quan qui s'adreça a tu ho fa amb cortesia. Les meves primeres paraules amb el client són sempre: “Hola, bon dia. El puc ajudar?”, relata Maricel Valencia, amb una simpatia que és contagiosa.

Com s'han de demanar les coses

Al mateix temps, ens confia que el preu real del cafè ­-1,30 euros- és el mateix per als clients amables i per als que no ho són. L'objectiu del cartell és, doncs, ensenyar, a aquelles persones que no en saben, com s'han de demanar les coses.

La fórmula que Maricel Valencia ha utilitzat en aquest rètol no és original, sinó que té un precedent en un establiment de París. “Un dia, conversant sobre aquest tema amb un client molt estimat, em va parlar de la idea que havien tingut en un bar de París, i em va semblar tan encertada que vaig pensar que era el millor que podia fer perquè la gent es recordi que saludar i somriure no fa mal a ningú”, diu la propietària del Restaurant Blau Grifeu.

Una periodista d'un mitjà d'àmbit estatal va descobrir el simpàtic cartell fa uns dies i, en publicar-lo, la notícia va fer la volta al món. Maricel Valencia ha rebut trucades d'un munt de diaris i ràdios. Fins i tot, Radio Caracol, des del seu país, Colòmbia, s'ha interessat pel cartell.