El Festival Altaveu de Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat), que aquest dijous al vespre ha celebrat a Can Massallera l'acte d'entrega de guardons d'aquest 2016, ha reconegut la trajectòria musical de tres pesos pesants de l'escena musical catalana: Manolo García, Quimi Portet i els Lax'n'Busto. El jurat ha distingit Manolo García i Quimi Portet pels seus més de 35 anys de carrera musical, tant compartint bandes com 'El Último de la Fila' i en solitari, "per haver donat cos a un cançoner extraordinari que ja forma part de l'imaginari de vàries generacions". Dels Lax'n'Busto, han volgut reconèixer els seus 30 anys dalt dels escenaris i els 14 treballs discogràfics que contenen "veritables himnes intergeneracionals". Altres guardonats han estat Joana Serrat, Obeses, Francesc Burrull i Guerssen Records. Els Premis Altaveu reconeixen artistes i iniciatives que han enriquit la música produïda a Catalunya en l'últim any.

Com cada any, l’Altaveu, el Festival de la Música i la Cançó de Sant Boi de Llobregat, ha volgut reconèixer artistes, entitats i trajectòries amb els Premis Altaveu. Enguany, el jurat ha estat format per Jordi Bertran, Jordi Bianciotto, Jaume Camprubí, Lluís Gendrau, Josep Martín i Consol Sáenz.

De Manolo García i Quimi Portet, el jurat ha volgut reconèixer una trajectòria prolífica de més de 35 anys, tant compartint bandes i escenaris com cadascú en solitari, que ha donat peu a alguns dels moments més brillants de la música espanyola contemporània. Per haver estat els mentors i grans artífexs d'El Último de la Fila, referent incontestable de la música catalana i espanyola. Per haver donat cos, en definitiva, a un cançoner extraordinari que ja forma part de l'imaginari de vàries generacions, tal i com queda reflectit en el recopilatori editat recentment 'Historia de una banda (Autobiografía sónica)'.

El Premi Altaveu a Lax’n’Busto vol posar en valor els seus 30 anys dalt dels escenaris i els 14 treballs discogràfics editats. Segons el jurat, la banda del Vendrell ha estat i és una de les grans icones musicals de les comarques tarragonines que s’ha caracteritzat sempre pels directes vibrants i enèrgics en què els seus temes són cantats com a veritables himnes intergeneracionals.

De Joana Serrat, el jurat ha destacat que en poc més de cinc anys s'ha convertit en una artista de projecció internacional que aquest 2016 ha arribat a la maduresa artística amb el seu darrer treball 'Cross The Verge'.

D'un altre dels guardonats, el grup Obeses, el jurat n'ha destacat el talent descomunal, l’originalitat i l’exuberant posada en escena d’Arnau Tordera i la seva banda, després de dos àlbums en què han demostrat agudesa vocal i destresa melòdica, especialment amb 'Monstres i princeses'. Tordera es mostra únic i inclassificable tant al capdavant d’un grup de rock com d’una orquestra simfònica, convertit en un dels artistes emergents més originals de l’escena catalana exercint de cantant, compositor i guitarrista.

Guerssen Records ha estat guardonat per l’estima a la música que han mostrat d’ençà que l’any 1996 varen fundar un segell entestat en recuperar perles musicals que es troben fora dels grans circuits. Algunes d’aquestes joies han format part des de ja fa10 anys del festival MUD que també organitzen a Lleida. Un festival que permet recuperar fragments indispensables de la història de la música alhora que descobrir noves troballes. I tot, repetim per amor a la música i des de Lleida.

Per últim, els premis Altaveu d'enguany també han reconegut Francesc Burrull, un dels pianistes i arranjadors més importants i més estimats de la música catalana, que, segons el jurat, ha ajudat a donar forma i embellir la Nova Cançó i el jazz català.

28ª edició del Festival Altaveu

L'entrega de premis d'aquest dijous és considerada com la prèvia de les dues jornades fortes del festival de demà i demà passat, que comptaran amb les actuacions del mateix Quimi Portet, Maika Makovski, Coque Malla, Marlango, Ismael Serrano, Blaumut, Marion Harper, Trau i Coet, entre altres, a més de xerrades, projeccions i activitats infantils.

Canvi d'ubicació dels concerts de Maika Makovski i Blaumut

Degut a la gran demanda d'entrades per a veure a Maika Makovski i Blaumut, l'organització del festival ha decidit traslladar les dues actuacions de demà divendres previstes al Teatre Cal Ninyo a Can Massallera, un espai més ampli per a garantir les millors condicions per gaudir d'aquests espectacles.