Figueres s'ha rendit a la festa de celebració dels 15 anys del festival Acústica, que aquest divendres a la nit ha reunit sobre l'escenari dotze pesos pesants de la música catalana. Durant més de dues hores, una Rambla plena a vessar ha ballat i cantat al ritme d'amics del certamen com Sopa de Cabra, Lluís Gavaldà, Els Catarres, Mishima, Albert Pla, Joan Dausà, Dolo Beltran, Elefantes, Mazoni, Sanjosex i Ernest Crusats. Ha estat un 'karaoke' multitudinari en què aquest autèntic 'dream team' musical ha interpretat els seus temes més coneguts i també ha compartit col·laboracions. Un espectacle coral i de caire festiu que ha servit com a banda sonora dels darrers quinze anys de la música catalana i d'un festival que celebra la seva maduresa.

Unes 9.000 persones, segons l'organització, han atapeït aquest divendres al vespre l'escenari a l'aire lliure de la Rambla de Figueres per ser testimonis directes d'un espectacle únic, el del 15è aniversari del festival Acústica. Dirigit per Josep Thió i produït per Valen Nieto, 'La banda sonora del nostre país' ha repassat bona part del repertori musical català recent alhora que ha posat la mirada al futur amb joves promeses del panorama nacional.

Sopa de Cabra ha fet embogir els assistents locals amb 'L'Empordà', mentre que Lluís Gavaldà s'ha posat el públic a la butxaca amb el clàssic 'Bon dia'. Quimi Portet, un altre músic fidel al certamen, s'ha fet envoltar de tots els artistes convidats per cantar plegats el tema 'La Rambla'. Albert Pla no ha deixat ningú indiferent amb 'Juerga Catalana', i Els Catarres han arrencat crits entre el públic juvenil versionant 'Alegria', dels mallorquins Antònia Font.

El cantautor Joan Dausà ha protagonitzat un dels moments més íntims de la nit quan ha demanat al públic que ballés al compàs de la seva música, mòbils il·luminats en mà. David Carabén, de Mishima, ha interpretat l'exitós 'Tros de fang' , i Dolo Beltran s'ha entregat -moviment de maluc inclòs- amb el 'hit' que la va catapultar a la fama, 'Lola'. Ernest Crusats (de La iaia) Sanjosex, Mazoni i Elefantes també han fet vibrar els assistents amb algunes de les seves cançons més conegudes.

L'Acústica, testimoni de nous grups

En definitiva, ha estat una nit de celebració i comunió entre vells amics. Segons ha ressaltat el director de l'Acústica, Xavi Pascual, es tractava de fer un 'karaoke' multitudinari per repassar els quinze anys d'aposta musical en espais oberts. Des de la seva primera edició l'any 2001 en un format reduït, el certamen ha congregat més de 95.000 persones i ha assistit a l'explosió de grups ara consolidats però que en el seu moment gairebé eren desconeguts.

En aquest sentit, David Carabén ha recordat que la trajectòria de Mishima ha anat estretament lligada a la de l'Acústica. "Hem anat creixent a mesura que passaven edicions del festival. Al llarg d'aquests anys, hem tocat al costat del museu Dalí, al teatre El Jardí... La gent el viu molt intensament al carrer", ha celebrat.

Per a Quimi Portet, una de les essències del festival és el seu caràcter festiu i la integració de les actuacions musicals en l'entramat urbà de la ciutat. "Hi he vingut diverses vegades i he fet alguna que altra col·laboració amb Albert Pla. És un plaer ser aquí, en la festa dels 15 anys d'un festival que té un bon estat de salut", ha assenyalat.

Propostes per a tots els gustos

El concert commemoratiu ha estat el plat fort d'una jornada musical farcida de propostes de primer nivell. Roger Mas ha actuat al teatre El Jardí, Muchachito Bombo Infierno ha tancat la nit a la Rambla i Oques Grasses han omplert de ritme la Plaça Catalunya.

Menció a part mereix l'única actuació internacional d'aquesta edició, a càrrec de Marky Ramone, membre original dels Ramones, que ha sorprès el públic figuerenc per la seva vitalitat sobre l'escenari. L'artista ha aprofitat la parada a terres empordaneses per presentar la seva biografia al Museu del Joguet de Catalunya.