Alfons Martínez Puig, doctor en Història, és el regidor responsable de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Figueres. Forma part del govern com a membre del grup municipal del PSC.

Quin creu que és el secret per haver acumulat quinze anys d'èxit del Festival Acústica?

Crec personalment que aquest èxit és fruit d'una combinació entre una bona organització de l'esdeveniment, una correcta projecció en el temps i un suport decidit de l'Ajuntament, i no em refereixo només a diners sinó també a la logística i l'organització de l'espai públic perquè tothom en gaudeixi amb plena seguretat. Després de 15 edicions, l'Acústica és un festival d'estiu de referència a Comarques Gironines i diria que arreu de Catalunya. D'això se'n pot dir un "valor segur", del qual es beneficia tant la ciutat com el seu organitzador. Aquesta combinació ha fet que el projecte funcioni, arribi fins aquí i tingui futur per endavant.

La celebració del 15è aniversari estarà a l'altura de les circumstàncies?

Estic convençut que sí. Des de l'organització del Festival s'ha estat treballant perquè així sigui, de la mateixa manera que els diferents serveis municipals de l'Ajuntament pels quals passa tot l'esdeveniment també treballen perquè sigui un gran èxit.

Xavi Pascual, director del Festival, ha mostrat la seva intranquil·litat sobre la seva continuïtat. Ha d'estar preocupat?

La tranquil·litat és un sentiment personal i subjectiu, però quan l'Ajuntament està disposat a invertir prop de 250.000 €, a banda de tota la logística i gestió de serveis que hi posa, en un sol projecte de ciutat que dura quatre dies, aquests sentiments han de passar a un segon terme forçosament. Xavi Pascual té el futur de l'Acústica a les seves mans, ell ho sap, i dependrà del model de festival que proposi d'ara endavant en el marc de la convocatòria de Festivals Estratègics que està preparant l'Ajuntament. El seu projecte és solvent, potent i amb una projecció més que constrastats. El festival s'ha amotllat a la ciutat i la ciutat a ell; això no és fàcil ni ràpid de fer. Crec, fins i tot, que podria tenir molt més recorregut.

Quin és el procediment que generarà l'Ajuntament per garantir aquesta continuïtat del format ­actual?

El procediment és el mateix que utilitza l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i, fins i tot el mateix Ajuntament de Figueres quan obre la convocatòria de subvencions per a entitats de la ciutat, cada quatre anys, ni més ni menys. Es tracta d'una convocatòria per a festivals que tingui en compte quines necessitats estratègiques té la ciutat en aquesta matèria i que, després de complir uns requisits i uns criteris concrets, s'emeti una valoració que estableixi quins projectes són els que convenen i amb quina quantitat econòmica l'Ajuntament pot contribuir, a banda del suport en la gestió. Qualsevol altra fórmula, ara per ara, no és vàlida legalment. I són estratègics precisament perquè l'esforç econòmic de l'Ajuntament és molt elevat, i som conscients que la seva repercussió a la ciutat també és molt elevada. No només parlem de qualitat cultural de cada projecte, que ha de tenir, sinó ­també de retorn econòmic, d'ocupació, de projecció cultural de la ciutat, d'activitat comercial i turística, en definitiva d'activitat econòmica al voltant d'un esdeveniment cultural, la qual cosa és d'un gran valor actualment.

Quina repercussió té aquesta mesura en altres esdeveniments capdavanters que es fan a la ciutat?

En té, evidentment, perquè altres esdeveniments de ciutat es troben en situacions similars i tenen característiques similars. Aquesta fórmula no només garanteix la continuïtat dels grans esdeveniments de ciutat al llarg de l'any, sinó que forma part d'una manera d'entendre la gestió pública de la cultura que pot assimilar-se al que anomenaríem "política cultural"; és a dir, hem de garantir que es dugui a terme una activitat positiva per a la ciutat, proporcionant els recursos suficients i les sinergies que li siguin més propícies, però sense perdre de vista que la legalitat ha canviat respecte a anys enrere, que és possible que torni a canviar i que cal que l'equilibri entre l'activitat i la seva gestió sigui òptima i correcta. D'altra banda la repercussió és enorme, sobretot si tenim en compte que o bé anem adoptant aquesta mesura per als grans esdeveniments de ciutat o bé ens quedem inactius, i llavors aquests esdeveniments poden quedar sense cobertura legal i, per tant, sense possibilitat de dur-los a terme. Si l'Ajuntament no hagués començat aquest procés fa mesos, probablement no parlaríem de la continuïtat de res, i això sí que seria preocupant.